Гаф с данъчните честитки. Общината губи над 90 млн. лева!

Мисия София

06-03-2013, 12:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Кадиев алармира Фандъкова за провал на данъчната кампания

Общинският съветник Георги Кадиев изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с което алармира за провал на данъчната кампания.

Според него са допуснати груби грешки при изготвянето на на данъчните съобщения до фирми и граждани на столицата, които ще доведат над 90 млн. лева загуби за общината.

Неговият сигнал се базира на доклад на Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на Столична община, който е от 4 март тази година.

В съобщенията не са отразени втората и трета вноска за такса битови отпадъци, а в съответните полета са нанесени нулеви стойности.

В резултат всички данъчни съобщения за 2013, вече разпратени до фирми и физически лица, съдържат напълно грешна информация в частта такса битови отпадъци, твърди Кадиев.

Ако данъците бъдат заплатени в този вид, Столична община ще получи едва 50 % от планираните 183.6 милиона лева от такса битови отпадъци за 2013.

Потенциалната загуба за общината възлиза на 91.8 милиона лева, изчислил е общинският съветник.

Той допълва, че по негова информация Столична община е платила на "Български пощи" ЕАД сумата от 140 000 лева за разпращане на съобщенията. Сега се налага анулиране и изпращане на нови съобщения на цена от нови 140 000 лева.

Георги Кадиев настоява Столична община незабавно да направи официално съобщение за анулиране на погрешно издадените и разпратени данъчни съобщения, Фандъкова да поиска незабавна оставка на ресорния заместник-кмет Дончо Барбалов, който е с последно предупреждение след случая с "Карат-С" АД, и на останалите конкретни виновни лица в администрацията.

В писмото до Фандъкова Кадиев иска още кметът да представи пред Столичния общински съвет доклад с анализ на риска от провал на данъчна кампания’2013, както и предложение за компенсиране на двойните разходи по разпращане на данъчни съобщения.

В прикачените снимки може да видите кореспонденцията по случая.