Повече секс = повече акъл. Действайте за IQ

Италиански учени установиха, че редовният секс засилва мозъчната дейност

Кръвни изследвания на хора, които скоро са се влюбили, показали, че имат по-високи нива на растеж на неврони, което е много важно за здравето и острия ум на човека.

 

Италиански учени от университета в Павия, Италия, анализирали кръвта на три групи хора - такива, които скоро са се влюбили, хора с дълга връзка и необвързани. Първите показали доста високи нива на растеж на неврони спрямо другите две.

Но при дългогодишните двойки невроните намаляват, което показва явни ползи за здравето при първите приливи на любов.

Учените стигнали до извода, че здравето на нервите е значително по-добро "при влюбени хора, отколкото при хората с дългогодишна връзка или при необвързаните".

Резултатите показват, че честият секс не само намалява стреса, но и засилва мозъчната дейност.

Това изследване е подкрепено от друго проучване на психическото здраве на университета в Принстън, САЩ.

Там учени разделили мишки на две групи - едните можели да правят секс само веднъж на две седмици, а другите правели секс всеки ден в продължение на две седмици. Мишките, които били по-сексуално активни, не само увеличили невроните си, но също намалили нивата си на хормоните на стреса.

Сексът стимулира растежа на мозъчни клетки в хирокампуса, частта от мозъка, отговорна за паметта и научаването. Фактори като стрес и депресия свиват хипокампуса, но упражненията и сексът предотвратяват това.

Сексът също така предпазва мозъчните клетки от отслабване, зостря ума на жените благодарение на прилива на полови хормони, особено тестостерон. Това помага за подобряване на концентрацията и времето за реакция.

Мадона, която никога не е криела, че обича секса, има коефициент на интелигентност 140, който я поставя близо до нивото на гениите.