Държавата тихомълком слага чадър над EVN

Мисия Пловдив

06-03-2013, 16:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Австрийската компания все още има силни позиции покрай кръга „Капитал“ и президента Плевнелиев

Държавата тихмълком слага чадър над ЕVN, анализираха за „Класа“ енергийни експерти.

В резултат на протестите на стотици хиляди българи срещу високите сметки за ток, правителството панически се опита да спре недоволството, като посочи за виновни трите енергоразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. Премиерът Бойко Борисов дори обяви, че ще бъде отнет лиценза на опериращата в Западна България чешка компания ЧЕЗ. Въпреки, че премиерът няма право да отнема лицензи, а то е в правомощията на независимия (поне по документи) регулатор – Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране. След което прокуратурата – още един независим орган, повтори думите на премиера, че трябва да бъде отнет лиценза на ЧЕЗ.

Прави впечатление, че покрай цялата правителствена истерия някак „по терлици“ се измъкват другите два оператора – EVN и Енерго Про. Чиито нарушения са идентични с тези на ЧЕЗ, дори и по-големи, но при тях не се говори за отнемане на лиценз. Само за последните три години австрийската компания е получила от ДКЕВР 5 акта за нарушения в разпределението, а Енерго Про – 3.

EVN определено е най-фаворизираното дружество от трите. Именно прокуристът на компанията Трайчо Трайков бе назначен за икономически министър в правителството на ГЕРБ. Той влиза от квотата на кръга „Капитал“ заедно с финансовия министър Симеон Дянков и с тогавашния строителен министър и настоящ президент Росен Плевнелиев. Именно помощта на Трайчо Трайков EVN се включват в съвместния проект за каскада „Горна Арда“ с НЕК. По този начин той се отблагодарява на бившите си работодатели с помощта на държавния гръб на НЕК – компания, на която принципал е Трайков и те няма как да му откажат подобна услуга.

Най-скандален е фактът с внасяните дивиденти в бюджета. През 2010 г. премиерът Борисов нарежда на министрите Трайков и Дянков трите ЕРП-та да бъдат притиснати да изплатят дивиденти на държавата, която като миноритарен собственик държи 1/3 от акциите в тях. ЧЕЗ внася 41 млн. лв., Е.ОН (купен впоследствие от Енерго Про) – 5 млн. лв. Толерираната от Трайков EVN обаче внася само 1,6 млн. лв.

В продължение на няколко години КЗК налага няколко солени глоби за господстващо монополно положение на EVN. След поемането на поста от Трайчо Трайков тези глоби тихомълком отпадат.

В същото време от ДКЕВР разрешават на EVN цени на тока по-високи от тези на ЧЕЗ, въпреки, че те обслуват по-малко население. Признатите от комисията инвестиции на 1 клиент при тях са два пъти по-високи от тези на ЧЕЗ и с около 20% по-високи от тези на Енерго Про.

EVN в момента има най-силни позиции от трите ЕРП-та във властта благодарение на президента Росен Плевнелиев. Очаква се той да назначи като ресорни министри хора близки до кръга „Капитал“. Ако това стане австрийската компания отново ще получи държавен чадър.

Източник: klassa.bg