От партията на Славчо: Управляващите да намалят данъците на пловдивчани

Мисия Пловдив

06-03-2013, 15:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако корекцията бъде направена сега, тя ще влезе в сила от 2014 г.

Общинските съветници от Политическа партия Национален идеал за единство (НИЕ) внасят днес в Общинския съвет предложение размерът на местните данъци и такси  да бъде върнат на нивото на 2012 г. Новите налози са изключително високи и пловдивчани не могат да понесат поредното увеличение, мотивира искането кметът в мандат 2007-2011 г. Славчо Атанасов и бившият главен секретар на общината Борислав Инчев.

Ако корекцията бъде направена сега, тя ще влезе в сила от 2014 г.

„Това не е евтин популизъм, защото ние от Национален идеал за единство предупредихме още през есента Иван Тотев какво ще се случи, казахме, че местните налози са изключително високи и социалното напрежение сред хората ще се увеличи. Не само предупредихме – внесохме в местния парламент 10 конкретни мерки, които да подобрят живота на пловдивчани в условията на тази сериозна криза. Не е евтин популизъм и защото в нашия мандат ние провеждахме тази социална политика – безплатни детски ясли,  по-ниска такса за детска градина в размер на 35 лв., не вдигнахме местните данъци, независимо че управлявахме в трудни условия”, посочи Славчо Атанасов.

ОТ НИЕ бяха категорични, че са наясно с възможните законови механизми като управляващи града в миналия мандат и че размерите на вече приети данъци не могат да бъдат променяни. Затова предложението е това да стане от 2014 година. „Но Иван Тотев да поеме политическата отговорност и отсега да каже пред пловдивчани какво ще предприеме”, посочиха от ПП НИЕ.

На гражданите, които не са могли да си платят данъците, заради сериозното финансово бреме, да не се начислява лихва, гласи второто предложение на групата съветници.

Славчо Атанасов съобщи, че е поискал спешна среща с председателя на местния парламент арх. Илко Николов. На нея от НИЕ ще настояват предложението спешно да бъде внесено за разглеждане на сесия, за да не го сполети съдбата на предложението от  26 ноември м.г., когато от ПП НИЕ предложиха пакет от мерки за излизане на Пловдив от кризата. Едно от нещата, които поискахме, беше намаляване на данъците и връщане на таксата за детска градина от 50 на 35 лв., както и на безплатните детски ясли, припомни бившият градоначалник. Според Атанасов неговият приемник Иван Тотев е закачил социалната политика на закачалката и за да не вижда бедни пред общината изместил социалната дирекция на бул. „Руски“. Той предупреди, че ситуацията в града е изключително взривоопасна. Ние не искаме, това което се случи във Варна, Търново и Раднево – хора да се палят и хвърлят от мостове от отчаяние, да сполети и Пловдив, категоричен бе Атанасов.

Тъй като бяха отправени упреци за това, че протестиращите хора нямат конкретни искания – ето ние посочваме едно, което ще е в интерес на всички пловдивчани – искането за намаляване на местните данъци и такси,, посочи лидерът на ПП НИЕ Петко Атанасов.