Мили мъже, време е за подаръци! Добро утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

07-03-2013, 06:43

Снимка:

Facebook, Красив Смолян

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ще се случва в града и региона

Мили мъже, 7-ми март е! Ако още не сте избрали подарък за любимита жена, направете го. Ако пък случайно ви е споделила, че вие и вашата любов сте нейният най-голям дар и не държи на изненада, не й вярвайте. Няма дама, която да не тачи 8-ми март. Помислете за какво мечтае вашата съпруга, майка, дъщеря, приятелка. Изберете го с любов и рано утре го поднесете. Нека чувствата са бонус към един прекрасно опакован подарък! Просто съвет.

Пък и времето днес в Пловдив ще е подходящо за пазаруване. Максималната температура ще е 11 градуса. Вземете чадър, може да превали.

Какво, къде, кога в региона

Новоизбраният патриарх Неофит е на височайша визита в Бачковския манастир. В 7.30 започва панихида в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан, които са погребани в обителта.

По традиция в най-близката събота до 7 март всяка година в Бачковския манастир се събират владици, за да почетат паметта на двамата първойерарси.

Службата тази година е по повод 70 –тата годишнина от спасяването на еврейските ни сънародници.

Репортер на Plovdivutre.bg ще отразява първото посещение извън София на патриарха. Очаквайте подробности.

В 10 часа кметът на Пловдив Иван Тотев и на район "Централен" Райна Петрова дават старт на ремонта на ул. "Спас Гинев" и облагородяване на района между ДКЦ 2 и бул. "Васил Априлов".

В 10.30 часа в заседателната зала на администрацията ще бъде подписано допълнително споразумение между общината и Агенцията за външна реклама.

В 11 часа на "Стефан Стамболов" започва пресконференция във връзка с предстоящите безплатни прегледи за глаукома в града, посветени на Световния ден на глаукомата – 12-ти март.

В Университетска болница "Свети Георги" френски хирурзи оперират 6 деца с лицево-черепни аномалии. Това ще стане по иновативен и уникален за България метод в Отделението по пластична и краниофациална хирургия на лечебното заведение.

В Международен панаир Пловдив, където се провежда "АГРА 2013", ще има международна конференция "Биологично производство. Предприемачество и мениджмънт", зала "България от 10:00 ч.

В район "Западен" започва акция за събиране на хартия в помощ на деца с увреждания. Кампанията се организира от Движение ДНЕС и Сдружение „Паралелен свят“, в района е под егидата на кмета Десислава Желязкова. Вторичните отпадъци ще бъдат събирани от партньора на организаторите „Папир БГ“ ООД, а средствата ще бъдат превеждани по специална сметка.

В район „Западен“ акцията ще бъде официално открита в 10,30 часа в ОУ "Елин Пелин".

Всички граждани от района, които имат възможност и налична ненужна хартия, може да се включат в инициативата. Те могат да я донасят всеки ден на служебния вход на районната администрация до 20 март включително.

С набраните от хартията средства ще бъдат реконструирани две сгради – в Пловдив и в Асеновград за център за деца със специфични потребности.

Екип на Областния информационен център – Пловдив прави среща в село Куртово Конаре, община Стамболийски. Ще бъде дадена информация за актуални схеми и възможности за кандидатстване с проекти по оперативните програми, допустими бенeфициенти (ползватели) на територията на общината, както и за отворени процедури към Агенция по заетостта.

В Културен център "Тракарт" в 18 часа ще има среща-разговор с проф. д-р Огнян Минчев на тема "Кризата в българската държавност". Вход свободен.

Историческият музей тази вечер открива специална изложба. В рубриката "Експонат на месеца" представят Давидова звезда. Тя е един от най-популярните символи на юдаизма и еврейството. Още през средновековието в различни християнски и ислямски страни евреите са били принуждавани да носят такива звезди със сигнален жълт цвят, за да се различават от останалото население. Практиката е възродена в хитлеристка Германия.

Интересно е, че докато в другите страни звездите са от плат, в България те са направени от пластмаса с две дупки за пришиване в средата. Изложбата "И влаковете заминаха празни..." - 70 години от спасяването на Пловдивските евреи по време на Втората световна война, показва няколко такива звезди.

Откриването на изложбата ще се случи в 17.30 часа в зала "Съединение". Церемонията включва среща на наследниците на спасените евреи с наследниците на техните спасители и разказ за преживяното от Дейзи Паси и Сами Бенун. Посетителите ще чуят изпълнения на пловдивския хор "Евмолпея".

Изложбата ще остане подредена до 30 април 2013 година с работно време от 9:00 до 17:00 часа през делниците.