Сменяме кабеларката дори при отпадане на 1 програма

Животът

07-03-2013, 10:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Край на договора с едномесечно предизвестие

Всеки абонат ще може свободно да смени кабелната си телевизия дори само една от тв програмите да изчезне. Това приеха депутатите от икономическата комисия в парламента с поправките в Закона за защита на потребителите, предаде monitor.bg. Те отхвърлиха варианта, при който се предлагаше правото на абоната да се откаже от договора да бъде ограничено в рамките на 14 дни от отпадането на програмата.

Според одобрените текстове независимо кога клиентът установи, че липсва някоя от програмите, той може с едномесечно предизвестие да смени кабелния си оператор. В този случай абонатът няма да дължи никакво обезщетение или неустойка. За да е сигурно, че тези условия ще се спазват, кабелните оператори ще са длъжни при да прилагат към договора с клиентите си списък с телевизионните канали, които влизат в съответния пакет.

Представителите на бранша се противопоставиха остро на така приетите текстове. Според тях те ще изкривят пазара по две основни линии. Първата е, че кабелната телевизия вече се предоставя като част от пакетна услуга и се заплаща като такава. Втората е, че се дава право на потребителя да се откаже и след 6 месеца, в които просто изчаква появата на по-добра оферта на пазара. Друга съществена промяна, която депутатите приеха, е, че договорът за разстояние ще се счита за валиден и ще влиза в сила от дена, в който клиентът се е съгласил в писмена форма.

От текста отпадна вариантът съгласието да се дава и на друг траен носител, защото депутатите се усъмниха, че запис на разговор по телефон може да се счита за такъв носител. Опция за съгласието в писмена форма е електронният подпис, разтълкува председателят на икономическата комисия Мартин Димитров. Предвид липсата на масовост на дигиталния подпис, с тези текстове на практика се слага край на договорите от разстояние. Читатели на „Монитор” съобщиха, че някои оператори вече отказват промяната на тарифния план например, въпреки че текстовете все още не са окончателно приети.

Промени настъпиха и в текста, свързан със силата на звука на рекламите. Вместо силата на звука на рекламите, да не се различава от тази на останалата част от програмата, депутатите от икономическата приеха, че това ограничение трябва да важи за характеристиките, а не за силата на звука.

Това ограничение ще влезе в сила още от 1 април тази година.

Очаква се днес всички текстове да бъдат окончателно приети от Народното събрание.

Заради липсата на кворум заседанието на икономическата комисия беше прекратено. Така не бяха гласувани предложенията на БСП да се въведат по-ниски цени за базово количество еленергия – например 75 квтч месечно на домакинство. Както и забрана за ЕРП-тата да спират тока за неплатени сметки между декември 2012 и май 2013 г.