Сенатор разтяга локуми 13 часа, без прекъсване, без вода

Сакън да не му вземат думата, Ранд Пол говори 12 часа и 52 минути с цел да не бъде избран нов шеф на ЦРУ

Сенаторът Ранд Пол говори 12 часа и 52 минути, за да блокира утвърждаването на Джон Бренън за директор на ЦРУ.

"Днес ставам, за да започна възражението си срещу номинацията на Джон Бренън за ЦРУ. Ще говоря, докато изчерпам всичките си сили", съобщил Ранд Пол в 11,47 часа вчера (16,47 ч по Гринуич).

 

Той постави голяма папка на трибуната и зачете бележки, статии от сайтовете, произнесе дълъг поток от думи, прекъсван от импровизирани разсъждения и повторения.

Така републиканецът протестира срещу непрозрачността около програмата  за насочени убийства с безпилотни самолети и евентуалното използване на такива самолети на американска територия.

 

Ораторите могат да говорят до пълно изтощение, дори ако другите 99 сенатори искат да го прекъснат.

 

Ранд Пол поиска писмо от Барак Обама, потвърждаващо, че администрацията няма право да нарежда удар с безпилотен самолет на американска територия срещу американец "в кафене в Сан Франциско или в ресторант в Хюстън", без процес.

 

В Twitter сенаторът се превръща в герой на консерваторите. Петнадесетина негови колеги му задават въпроси, за да му дадат няколко минути отдих. Но Ранд Пол не си позволява да пие и няма право да сяда или да ходи до тоалетната, тъй като рискува да му отнемат думата.

 

В 0,39 ч (5,39 ч по Гринуич) пикочният му мехур все пак го принуждава да се откаже. Рекордът за най-дълга реч принадлежи на Стром Търмънд, който защитаваше расовата сегрегация в продължение на 24 часа и 18 минути през 1957 г.

 

Ранд призна пред журналисти: "Болят ме краката, болят ме стъпалата, всичко ме боли".

Сутринта министърът на правосъдието Ерик Холдър отговори, че ударите с безпилотни самолети в САЩ са възможни на теория при "извънредни" обстоятелства като 11 септември. "Не мисля, че би било уместно използването на смъртоносна сила", отговори министърът, що се отнася до американецът в кафенето.