50 хил. лв. струва площадка за хеликоптери в болницата

Животът

07-03-2013, 11:24

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В МБАЛ консултират безплатно за перде на очите

Искат площадка за хеликоптери за болницата

Съоръжението може да бъде изградено за 40 дни, обясни д-р Матев

Близо 50 хиляди лева ще струва изграждането на хеликоптерна площадка на територията на бургаската МБАЛ. Средствата вече са осигурени, готов и е архитектурният план. 

Ако има необходимите разрешения за създаването й от Министерството на икономиката и здравното ведомство тя може да бъде изградена в рамките на 40 дни. Това сподели за Burgasutre директорът на здравното заведение д-р Георги Матев.

"Тя наистина е необходима, но този процес назря след атентата на летище Бургас, когато се налагаше спешна комуникация с другите болници и звена в региона. Ако се направи на покрива на хирургическия корпус, цената ще бъде даже и по-ниска. Това ще е и най-добрият вариант за позиционирането й, другият е да бъде в двора на болницата", обясни д-р Матев.

МБАЛ – Бургас е в процес на преговори още от м.г. с Военноморската база и летище Бургас, където би могъл да се ситуира един хеликоптер на „България еър” за транспортиране на пациенти.

Услугата се предлага и от застрахователни компании. От ДЗИ вече са правили подобна оферта на болницата, но тя не е успяла да се възползва, заради липса на площадка.