Срам! Дядо Борис анатемоса журналисти пред патриарха (+) (СНИМКИ)

Игуменът на Бачковския манастир нападна репортери: "За 5 лева сте готови да се продадете"

"Вярно е, че българската православна църква е охлувана през последните години. И най-голяма вина за това имат т.н. "стожери" на гражданското общество – тези платени и верни слуги на всяка власт – журналистите. И въпреки това българският патриарх бе избран".

С тези изненадващи думи се обърна към журналистите игуменът на Бачковския манастир дядо Борис по време на възпоменателното слово на панахидата в обителта, предаде репортер на Plovdivutre.bg.

На въпроса "Защо?" дядо Борис отвърна: "А не сте ли такива! За 5 лева сте готови да се продадете.", след което се оттегли в покоите си.

Новоизбраният български патриарх Неофит пристигна тази сутрин в Бачковския манастир на своето първо посещение в страната.

Засегнатите журналисти побързаха да попитат дядо Неофит, присъединява ли се към думите на игумена, че медиите са платените слуги на всяка власт. Патриархът тактично отвърна, че не е чул подобно изказване. В последствие обаче коментира, че понякога се получават подобни инциденти.

"И ние, и той трябва да сме по-внимателни в общуването си", категоричен бе патриархът.

"Ако нещо сте чули, което не ви е харесало, бързо го забравете. Помнете, че както слънцето свети за всички, така и ние трябва да носим светлина в домовете, душите и отношенията си".

Това обаче не попречи на репортерите да повдигнат въпроса, кога в църквата ще бъде въведен дрегер, визирайки, че дядо Борис често изглежда като почерпен. На което патриархът лаконично отвърна, че това няма нищо общо с църквата.

С митрополит Неофит в Бачковския манастир са и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Сливенският Иоаникий, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолски митрополит Амвросий. В Бачковския манастир е и главният секретар на Светия синод епископ Наум и епископът на Софийска митрополия.

Присъстват и представители на Руската и Румънска църкви.

Патриарх Неофит отслужи Света летургия, която тази година е по повод 70 –тата годишнина от спасяването на българските евреи.

Този следобед патриарх Неофит ще посети Пловдивската митрополия. Срещата му с пловдивския митрополит дядо Николай е обявена за неофициална.

На светата заупокойна литургия за приснопаметния български патриарх Кирил присъстваха по-малко миряни, отколкото репортери. Те не бяха повече от 30-тина души.