Протест окупира гарата в събота

Бургазлии ще се съберат пред централния вход на гарата в 12 часа

Бургазлии се стягат на нов протест в събота, който ще блокира сградата на жп гарата.

След като седмици наред недоволните от високите сметки за ток се събираха пред централата на EVN, сега се планира окупация и на гарата в знак на несъгласие срещу приватизацията на дружеството.

Съботният протест ще започне от 12 часа и ще мине под надслов "БДЖ не се продава, нито подарява!"

"Правителството в оставка е решило да направи десетки безумни концесии докато народа протестира срещу монополите. Няма да седим докато разпродават България", пишат организаторите във Facebook страницата на събитието. 

Народното недоволство бе разпалено след като вчера стана ясно, че Централната гара в Пловдив е дадена на концесия и веднага бяха организирани шествия и събития в редица градове в страната.

"Предвид създалата се ситуация искаме незабавен мораториум върху всички разпоредителни действия на правителствата и на всички започнали процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии", заявяват протестиращите в социалната мрежа.

Последните събития веднага намериха шумен отзвук в онлайн пространството и Facebook бе залят от коментари и предложения за съпротива.

"България е единствената страна в Европа, която няма одобрена от Брюксел ЖП стратегия. Следователно няма да има парите. Следователно няма да има стандартизация, трансфер на технологии, нито последваща поддръжка от местни фирми....А България е страната с най-много европейски жп коридори - пет на брой. Само покрай тях икономиката може да се вдигне и модернизира. Да, ама не. Искаме ски писти и голф игрища", пишат потребители.

"От бдж-то явно не са намерили начин да "дърпат", "смучат" и такива от сорта и затова нямат успех...или там има друга стратегия сигурно, а хората които се надяват на тоя транспорт могат да подкарат каручки по новите пътища!”, допълва гневна бургазлийка.