Мъри срещу Левски = трофей за "сините"

Спорт

07-03-2013, 13:26

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стоилов е капо срещу отбора от "Герена", но бе ключът към последните му 2 отличия

В събота треньорът на Ботев Станимир Стоилов ще дебютира като наставник на отбора пред публиката на канарчетата. До голяма степен изходът от двубоя ще предопредели отношението на жълточерната част от Пловдив към бившия национален селекционер. Тя все още не е приела сърдечно Стоилов заради явната му принадлежност към синия тим и успехите му с него. Сред привържениците на Ботев битува и мнението, че треньорът едва ли ще попречи на отбора на сърцето си да продължи без грешка по пътя към титлата, пише Георги Григоров, "Тема Спорт", цитиран от Sportline.bg.

За да прогнозираме победа за Левски в предстоящия сблъсък под тепетата, няма нужда да влизаме в теориите на конспирацията. Трябва само да хвърлим поглед върху статистиката от предишните сблъсъци на Мъри срещу сините от София.

Тя се свежда до три двубоя, когато хасковлията е треньор на Литекс и категорично показва, че той досега е тотално капо, когато се изправи срещу Левски. Стоилов дори няма равенство в трите си съперничества със столичани, а от головата разлика личи истинско превъзходство за сините срещу него - 5:1 в полза на тима от "Георги Ас­парухов".

Нещо повече - Мъри е на кадем за Левски. В първото си съ­перничество срещу сините Станимир Стоилов отстъпи с 0:2 при завръщането си на "Герена" като наставник на Литекс. Този двубой даде въ­зможност на състава на Емил Велев да излезе от кризата, в която бе изпаднал след неубедителното представяне в тежката серия в началото на шампионата. След победата над ловчанлии Левски се съвзе, не допусна загуба в 8 мача до края на полусезона и в крайна сметка зимува като есенен шампион.

Всъщност Мъри бе ключът към същинското завоюване на титлата 5 месеца по-късно. Издънка в Ловеч щеше да означава, че Левски до голяма степен губи шансове да измести ЦСКА от първото място. Двубоят в града на люляците бе доста напечен, а сините спечелиха с 2:1 след две попадения на Георги Иванов-Гонзо. С поражението в този мач Мъри отново даде криле на бившия си отбор, който в предния кръг бе унижен насред "Герена" от Локо Сф с 0:3.

За Левски последва нова серия без загуба (8 мача, сред които и победата с 2:0 срещу ЦСКА). Няма да е пресилено ако кажем, че именно Стоилов прати титлата в ръцете на сините. Левски за пореден път можеше да се изложи тотално, като до края губеше от Миньор с 0:1 на "Георги Аспарухов" в предпоследния кръг. От Ловеч обаче пристигна благата вест, че Мъри е победил вечния враг с 1:0, а малко по-късно Гаджев изравни и окичи Левски със златото. Това е последната титла за сините от 3 сезона насам.

А наистина последният трофей в прашасалата витрина на клуба от "Герена" бе спечелен в пряк двубой срещу Стоилов - във финала за Суперкупата през 2009 година. Тогава Седрик Бардон вкара единствения гол и донесе отличието.

Така в крайна сметка се оказва, че Стоилов е на късмет за Левски и винаги помага на сините да излязат от поредица от тежки мачове, а освен това е бил с решаваща роля за последните 2 трофея на отбора.