Дядо Николай с панихида за патриарх Кирил (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

07-03-2013, 14:17

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

И еврейската общност почете паметта на духовника

Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за покойния патриарх Кирил пред бюст-паметника на духовния водач. На службата в Цар-Симеоновата градина присъстваха областният управител Здравко Димитров, духовници и десетки граждани. Пред монумента бяха положени венци и цветя.

Церемонията бе посветена и на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Представители на Организацията на евреите в България „Шалом”, сред които бе и внукът на последния пловдивски равин, положиха цветя. Те изразиха почит и благодарност към делото на патриарх Кирил за спасението на техните предци и сънародници, както и за подкрепата, която Българската православна църква им е оказала в онзи тежък исторически момент.

Патриарх Кирил ръководи БПЦ от 1953 г. до кончината си на 7 март 1971 г. По негово желание е погребан в Бачковския манастир. Всяка година през изминалите 42 години оттогава синодалните архиереи начело с патриарха отиват в обителта на този ден или малко преди него, за да се помолят за упокоението на душите на патриарх Кирил и екзарх Стефан, който също е погребан  там.