Скъп часовник вкара в затвора млади крадци

Крими

07-03-2013, 16:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Момчетата пребили куриер, счупили му ръката

С осъдителни присъди приключи делото на трима млади пловдивчани.

19-годишният Георги Шопов и 18-годишният Марио Долев бяха признати за виновни в това, че на 23 юли 2012 г. опитали от отмъкнат насилствено ръчен часовник, реплика на марка "JACOBS $ Co" на стойност 180 лв. В опита да откраднат скъпата вещ Георги Шопов счупил дясната ръка на куриера Христо Андонов, направил доставката.

Шопов получи три години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Отделно той трябва да изтърпи изцяло отложеното му наказание по предишно осъждане в размер на три месеца лишаване от свобода.

Подсъдимият Марио Долев пък получи една година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

Третият подсъдим по това дело, Кристиан Димитров, бе признат за невинен в това, че в качеството му на помагач е улеснил другите двама подсъдими да отнемат часовника.

Тримата се познавали от години и поддържали приятелски отношения помежду си. В средата на юли 2012 г., докато се намирали пред дома на Димитров и разглеждали на лаптопа му часовници, изложени в сайтове за продажба по интернет, Долев и Шопов решили да извършат грабеж на такава вещ. Димитров направил поръчка в интернет сайт. С доставчика било уговорено Долев, който се представил с чуждо име, да го получи с наложен платеж.

На 23 юли куриерът Христо Андонов пристигнал на адреса с пакета. Долев го чакал седнал на пейка пред входа, а Шопов се скрил наблизо, носейки със себе си гумена палка, за да помага при нужда в грабежа. Долев поискал да разгледа съдържанието на пратката. Андонов понечил да му я предаде, но Долев я издърпал със сила и побягнал край блока. Куриерът се затичал след него, успял да го стигне и го съборил, при което Долев изпуснал часовника. Тогава се намесил Шопов, който започнал с гумената палка да удря Андонов безразборно по тялото, счупвайки му ръката. В суматохата куриерът все пак успял да вземе пратката и да избяга със служебния си автомобил.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.