Асеновата крепост проговаря на 6 езика (ВИДЕО)

Животът

07-03-2013, 17:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Янко Георгиев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Асеновата крепост с европейска визия

Обновяването на археологическия комплекс приключи

Проектът "Асеновград - свещената порта на Родопите", насочен към историческите забележителности в града, приключи. Заради деня на национален траур в памет на Пламен Горанов прерязването на лентата на Асеновата крепост бе отложено. Комплексът обаче вече е отворен за посетители.

Той може да се похвали с редица нововъведения.

Като начало съществуващият паркинг бе разширен. Сега има възможност да приема както автомобили, така и автобуси. Около него са разположени кътове за отдих, монтирани са и пейки. С цел информиране на чуждестранните туристи обектът е оборудван с електронна многоезична тургайд система. Огромна видеостена показва презентация на крепостта на шест езика, сред които английски, немски, турски и руски.

Подстъпите към църквата и самата крепост са оставени в техния автентичен вид, а на по-опасните места са монтирани стълби и парапети. Така вече туристите няма да се притесняват за своята безопасност. В същото време за пресъздаване на историческата действителност са експонирани и модели на средновековна техника - балисти, таран катапулти и цяла бойна кула. Поставена е и система за видеонаблюдение, за да се запази мястото от набези на вандали. По проекта с помощта на алпинисти е монтирано художествено осветление от 230 прожектора, плюс още 40 лампи - парково осветление.

Обновен е и туристическият център. В него е изложен 3D модел на Асеновата крепост. Вътре се предлагат и различни информационни материали, които също са на няколко езика. Модерна презентация и виртуална разходка из обекта ще бъде публикувана в интернет портала на община Асеновград

Крепостта се посещава от множество туристи. През почивните дни посетителите достигат до 250 – 300 души дневно, а на някои празници надхвърлят хиляда. Годишно в общината гостуват приблизително 150 хиляди души, повечето от които са привлечени именно от културно-историческото наследство на града. С обновлението се очаква потокът от туристи да се увеличи двойно.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Срокът на реализация бе 2 години, а общата стойност на проекта е над 3, 2 милиона лева. Вижте какво мислят местните жители и туристите за новата визия на крепостта: