НАСА "приспа" космическия си апарат "Кюриосити"

Така ще го предпази от мощна буря на Слънцето

Специалисти на НАСА приведоха марсохода "Кюриосити" в спящ режим, за да запазят уникалната научна лаборатория на борда му от последиците от мощната магнитна буря на Слънцето, съобщи Ричард Кук от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, цитиран от Асошиейтед прес.

По данни на НАСА във вторник, на 5 март, е било регистрирано мощно изригване на Слънцето, съпроводено с изхвърляне на коронарна маса.

Горещата плазма, която представлява потоци протони, електрони и тежки елементи, се е насочила по посока към Червената планета със скорост от 3,2 млн км в час.

В зависимост от силата на рентгеновото лъчение подобните проявления на слънчевата активност могат да предизвикат магнитни бури, нарушаващи работата на различни прибори, на околоземните спътници, но не представляват непосредствена опасност за човека.

В Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА са решили да се застраховат и с помощта на команди от Земята са изключили приборите за енергозахранването на "Кюриосити".

Всички останали марсиански апарати на НАСА продължават работа в нормален режим и
не са били засегнати от слънчевата активност.

Марсоходът на НАСА кацна на Червената планета на 6 август 2012 година. Целта е да бъде изследван кратерът Гейл. Предвидено е "Любопитко" да остане на Марс 687 земни дни. Проектът на НАСА е на стойност 2,5 млрд долара.