Даряваме зюмбюл за вечна любов, нарцис за ново начало

Парите

08-03-2013, 06:04

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои цветя са най-добрите чистачи на въздуха?

Сергии, отрупани с букети, заляха центъра на Бургас за днешния 8 март

Богато заредени щандове с нежни кокичета, ароматен зюмбюл и чудни аранжировки в кошнички на достъпни цени изкараха търговците за днешния 8-ми март, показа репортерска проверка на Burgasutre.bg в навечерието на празника. 

Централните улици, по които гъмжи от народ във все по-топлото време, се превърнаха в истинска пролетна градина от ефектни предложения.

Децата най-често купуват кокиче, за да зарадват майките и учителките си. То е символ на надеждата, обясняват търговци. Малка китка с няколко стръка от белия цвят, декорирана с панделка, струва скромно - 2 лв.

Традиционно господата, които искат да изразят топли чувства към дамата на сърцето си посягат към алена роза. За празника царицата на цветята излиза по 5 лв. за една бройка, ако я купите от централните улици. В по-малките магазини встрани обаче цената пада с един-два лева. Голямо значение има в каква багра ще е оцветена тя за посланието, което носи. Жълтата се дарява за приятелство, а бялата символизира невинност и чистота, обясняват търговците.

Въпреки, че повечето хора свързват нарциса с древногръцката митология и легендата за самовлюбения младеж, този цвят символизира новото начало, и идването на пролетта, приема се и като символ на почит. Поверието носи, че не трябва да се подарява само един цвят, казват осведомени продавачи.

Парите му са съвсем достъпни – между 50 стотинки и левче. Често търговците го съчетават с други пролетни цветя и ваят изящни букети на приемливи цени.

"Кацнали" калинки или божествени пеперуди в китките пък гарантират истинско пролетно настроение.

Ароматен зюмбюл има на всяка сергия в най-различни краски - бяло, розово, лилаво. Букетите вървят от 1,50 до 3 лв. Тази година продавачите изкараха и зюмбюл в саксия за 2,50 лв., за да радва дълго дамите дори и след осмомартенската еуфория.

Зюмбюлът също носи тайно послание - силни чувства, и то завинаги. Приема се, че белият цвят е за обич, а розовият за искреност. 

Между 4 и 6 лв. пък излизат мини кошничките, аранжирани богато с различни пролетни цветя и опаковъчна хартия в ярки багри.