Ботев чака вече 16 години победа над Левски

Спорт

08-03-2013, 10:13

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Балансът на "сините" при гостуванията в Пловдив остава отрицателен

Гостуването на Левски пoд тепетата е дългоочаквано и за сини, и за жълто-черни, а и за всички фенове в България. Съперничеството между двата тима е едно от традиционните и най-оспорваните в А група през годините, а двубоите в Пловдив винаги са били с особен заряд.

Всъщност Левски в големи периоди от съперничеството се е чувствал доста некомфортно при визитите си на Ботев. Сините пък често са си тръгвали от Пловдив с празни ръце, а най-фрапираща е серията им от пролетта на 1990-а до есента на следващата година - 4 поредни загуби, от които 3 като гост - два пъти с резултат 2:3, по един път с 1:4 и 0:2.

Изглежда обаче, че тези времена са отминали отдавна, а стадионът край бирената фабрика вече далеч не е толкова негостоприемен за Левски. Ботев няма победа над "сините" от цели 17 години насам. Тогава на 7 декември 1996 година двата отбора правят поредния спектакъл помежду си, а накрая "канарчетата" стигат до успеха с 4:3. Оттогава насам столичани неизменно печелят визитите си на "Колежа" в следващите 10 мача. Изключение прави равенството 2:2 през 2007 година.

Иначе последната победа на Ботев над Левски е в София през същия сезон, в който е и споменатият вече успех с 4:3 на "Колежа". През май 1997-а "канарчетата" надвиват синитe c 1:0 на "Васил Левски", а автор на гола е настоящият главен скаут на жьлто-черните Марин Бакалов в 75-ата минута.

Последното си гостуване на Ботев пък Левски спечели служебно, след като пловдивчани прекратиха участието си в А група.

Все още обаче "сините" са с отрицателен баланс от гостуванията си на канарчетата -те имат 20 победи, 11 равенства и цели 25 загуби. Головата разлика също не е в полза на столичани - 81:74 за Ботев от мачовете в Пловдив.