По проект за 10 млн. евро, въвеждаме е-здравни карти

Парите

08-03-2013, 13:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десислава Атанасова: В МЗ бонуси не са раздавани

Десислава Атанасова обобщи свършеното до сега и благодари за доверието

За деференцираната ставка на ДДС на лекарствата и изборът на лекарски екипи не е стигнало времето на здравния министър в оставка Десислава Аатанасова. Това сподели тя по време на откриването на първия за страната общински хоспис в бургаската болница днес.

Пред медиите тя направи ректроспекция на свършеното по време на своя мандат като министър и благодари на всички хора, които през това време са й гласували доверие. Въпреки, че думите на министърката бяха като прощална реч, тя обяви началото на новия процес по въвеждане на електронни здравни карти, които ще започнат да се предлагат още от края на тази година.

"Новата методика за улесняване на пациентите е по спечелен проект от министерството за 10 милиона евро. Действията по въвеждането на тази система обаче ще трябва да бъде довършено от средващия здравен министър", каза Атанасова.

Тя акцентира и върху средствата, които са отпуснати по програмата за специализация на младите лекари. Ресурсът, който е заделен е близо 16 милиона лева. В своята равносметка министърката в оставка, включи и намалението на лекарствата близо 100 лекарствени продукти и ограничението за търговците на лекарствени продукти за надценка с 2%. 

"Близо 150 милиона лева се ползват от лечебните заведения в страната по Оперативна програма "Регионално развитие". Още толкова са средствата за преструктуриране, реновиране и обновяване на лечебните заведения. Мисля, че за това време постигнахме много по отношение на печеленето на проекти и усвояването на европейски средства.

Щастлива съм, че в Бургас продължават да се откриват нови отделение, а само след месец ще бъде прерязана лентата на още едно - инфекциозното. Благодаря на всички хора, които са ни гласували доверие през това време", завърши министър Десислава Атанасова.