Избрани Новини
Откриха заразено сурово мляко в София, Габрово и Видин
Установени са повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1
Българската агенция по безопасност на храните установи повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярен контрол във фермерски пунктове.
В пункт във Видинска област е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и областите Габрово и София.
Цялото количество сурово мляко ще се унищожи, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби, уточниха от агенцията.
Рискът за потребителите консумирали подобно мляко е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена.
Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на хората, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план.
Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.
Топ Новини