Откриха заразено сурово мляко в София, Габрово и Видин

Общество

08-03-2013, 17:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Установени са повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1

Българската агенция по безопасност на храните установи повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярен контрол във фермерски пунктове.

В пункт във Видинска област е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и областите Габрово и София.

Цялото количество сурово мляко ще се унищожи, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби, уточниха от агенцията.

Рискът за потребителите консумирали подобно мляко е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена.

Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на хората, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план.

Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.