Прокуратурата погна ЕРП-та

Мисия Пловдив

08-03-2013, 16:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проверяват се консултантските услуги и печалбите на дружествата

В писмо до медиите партия НИЕ припомня свои изпратени сигнали до прокуратурата, свързани със злоупотреби на електроразпределителните дружества. Преди две години алармите не били приети сериозно. Сега вървят проверки на ЕРП-та.

Първият сигнал на НИЕ бил изпратен на 2 февруари 2011г., но отговор не последвал. Вторият е от 18 юли 2012 година. Тогава бил уведомен и държавният регулатор.

От партията коментират, че вдигането на цените на тока е било неоснователно и ДКЕВР на практика работел като адвокат на ЕРП-та.

“Прокуратурата отговори на сигналите ни, че не е открила нарушения, а сега извършва проверки заради същите злоупотреби.

Още през 2011г. сигнализирахме как многократно членове на държавния регулатор са изнасяли лекции на специално организирани от ЕРП-та семинари за техни служители и са получавали за това солидни хонорари, което, според закона, представлява конфликт на интереси. Специален одит установи неизплатени задължения на ЕРП-та към държавата в размер на: ЧЕЗ  - над 208 млн. лв., Е.ОН - над 110 млн. лв.,  ЕВН - близо 177 млн. лв., но ДКЕВР не поиска дори обяснение за тези суми. Друго нарушение на договорите от страна на ЕРП-та е постоянното прекъсване на тока на много места в България, понякога за цели дни, а когато го има, често не е с необходимите параметри, което води до повреждане на техниката и нанася големи щети на прозводителите. ДКЕВР трябваше да глоби за тези нарушения на приватизационния договор монополистите и да провери сигналите за декапитализация и източване на ЕРП-та чрез договорите за консултантски услуги с дружествата – майки, при това на завишени цени.”

В сигнала от 2.02. 2011 г.  е посочено, че дружествата формират сериозна печалба, а в същото време с всевъзможни доводи и с помощта на държавния регулатор се иска непрекъснато увеличаване на цената на тока. Изтъква се обстоятелството, че в приватизационния договор няма заложено изискване за първоначална инвестиция, но пък има заложена гарантирана печалба. В началото тази  печалба е 16%, на този етап е 12 %, при средноевропейски стандарт – 5 %. Според официалната статистика средната работна заплата в дружествата е 1500 лева. 

“Годишният доклад на ДАНС, оповестен впоследствие и потвърдил нарушенията, описани в сигнала, показа, че сме били прави,  повдигайки сериозните въпроси и опасения за източване на електроразпределителните дружества”, пише в писмото на ВМРО-НИЕ до главния прокурор от 2011 година.