Прекратиха делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

Крими

08-03-2013, 18:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двамата бяха разследвани за пране на пари

Софийската градска прокуратура е прекратила преди ден разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, мажоритарни собственици на "Медийна група България Холдинг", издаващи вестниците "Труд" и "24 часа", съобщи БГНЕС.

От прокурорското постановление, с което Mediapool разполага, става ясно, че разследващите не са намерили никакви данни за пране на пари чрез продажба на дружествени дялове, за каквото бяха подведени под отговорност двамата. Следовател по това дело бе назначеният за шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен в магистратурата с прозвището си Пепи Еврото. При повдигането на обвиненията от защитата на Донев подадоха жалба с мотива, че не може да има престъпление при продажба на дялове, тъй като няма никакви данни, че средствата, с които преди това те са били закупени, са с престъпен произход.

"Съдружниците Хабсбург, Рутц и Грозев в БГ "Приватинвест" твърдят в показанията си, че са измамени от Павлов, защото очаквали след като имат 53% от капитала на "БГ Принтемдия" ООД да имат и 53% от капитала на "Медийна група България Холдинг" ООД, което не се оказало така и действителното им участие в капитала на "Медийна група България Холдинг" ООД е много по-малко.

Ако се анализира конкретно кой от съдружниците лично или чрез контролирани от тях дружества каква част от сумата е осигурил за покупката на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД се установява, че това разпределение на дяловете е справедливо и пропорционално на осигурените финансови средства – всичките с кредитен произход", пише в постановлението за прекратяване на делото.

От прокуратурата са установили още, че "случая се касае за усложнени отношения между съдружници при финансирането и разпределянето на дялове и финансирането на търговска сделка по покупката на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД. Очевидно е имало много явни и скрити уговорки между съдружниците, като всеки от тях се е опитвал да извлече максимална изгода за себе си. Категорично са оборени твърденията на Грозев за неистинност на негови подписи в общо събрание на "БГ Принтмедия" ООД от 14.12.2012 г."

По отношение на твърденията на бившия съдружник на Донев и Павлов – Христо Грозев, че е бил измамен от тях, от държавното обвинение посочват още, че при продажбата на 83% от "Медийна група България Холдинг" ООД от Павлов на Донев за 23 500 000 лева "не са ползвани или съставяни неистински документи, нито е получено нещо без правно основание. Налице е договор за продажба на дяловете и прихващане на насрещни задължения, което е напълно легитимно основание за придобиване на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД".

В края на 2010 година германската група "Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев. В началото на 2011 година Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата. На Донев и Павлов бяха повдигнати обвинения.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност. Самият Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се "цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.