Ганджата пристрастява младежите към тютюна

Животът

09-03-2013, 12:21

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Сега не само цигарите водят към марихуаната, а и марихуаната може да ни пристрасти към тютюна

Младите хора, които пушат канабис е по-вероятно да се пристрастят към цигарите, а всички знаем, че това води до увеличаване на риска от сърдечни заболявания и рак на белия дроб.

 

THC (тетрахидроканабинол) е основното психотворно вещество в марихуаната. То може да увеличи пристрастяването към никотина, показва изследване.

 

Цигарите често са смятани за "портал" към другите наркотици, пише "Дейли мейл", но за сега няма доказателство, което да показва обратното – ползването на други наркотици може да доведе до пристрастяване към никотина.

 

Доктор Стивън Голдбърг, от Националният институт за злоупотреба с наркотици в Балтимор, Мериленд, и негови колеги тествали дали излагането на плъхове на THC няма да ги направи по-пристрастени към никотина.

 

За три дни на едната група са давали по два пъти на ден от химикала, докато другата получила еквивалентна доза от неактивното плацебо. Тези на, които дали THC били далеч по-пристрастени към никотина, отколкото другите.

 

"Тютюнът е "портал" за наркотиците, тъй като използването му обикновено предшества употребата на други наркотици", заявява Голдбърг.

 

Въпреки това има доказателства, че употребата на канабис води до по-ранна употреба на тютюн в значителен брой от случайте. И употребата на канабис от тийнейджъри увеличава вероятността от развитие на тютюнево пристрастяване с напредване на възрастта.

 

Предишно изследване сред 2500 младежи в Австралия показва, че тези, които пушат канабис дневно в продължение на един месец, е четири пъти по-вероятно да се пристрастят към никотина още преди да са навършили 20 години.