Съботни наброски

Без цензура

09-03-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Как да направим най-големия парламентарен харлем шейк

С края на поредната работна седмица и ден след женския празник 8 март, май дойде време да се сбогуваме с непрестанната поредица от зимни празници. То не бяха поводи, не беше чудо, но пролетта идва, а заедно с това и агитации, избори, а някъде малко преди началото на лятото ни очаква и нов парламент.

Преди това обаче би трябвало да се сбогуваме по достоен начин с настоящето 41-во Народно събрание, което ни забавляваше в последните почти 4 години. А прощаването се оказва повече от колоритно – депутатите се вживяха в ролята на актьори от Сатиричния театър, които просто приключват сезона, за да се завърнат отново наесен с нова пиеса. Ама дали? Предстои да разберем.

Началото на прощалните поздрави дойде от "Атака", който напуснаха парламента с култовата песен на чалга идола Радо Шишарката – "Курви сбогом". Поводът за поздрава бе отхвърленото им предложение в едномесечен срок да се отнемат лицензите на ЕРП-тата и връщането на активите им в държавата, което предизвика гневът на социалистите, които лепнаха и лицата на своите колеги, които трябва лично да се почувстват поздравени.  

Разбира се съвсем логично е не само "Атака" да напусне парламента с песен. От екипа на Sofiautre.bg имаме предложения и за другите парламентарни групи, които надяваме се ще ни послушат и ще се възползват от нашата идея. От най-голямата ПГ в Народното събрание – тази на ГЕРБ, съвсем логично ще напуснат парламентарната зала под звуците на химна на строителя – "Градил Илия килия". Вероятно на излизане от парламента "герберите" ще лепнат на изготвената "стена на позора" ликовете на всички министри от Тройната коалиция, като им припомнят какво наследство са им оставили. Отвън пък ще ги посрещне вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, който ще си припява култовата песен на Кали – "Шенген, Шенген, ще прескоча ли Шенген? За ден, за ден, да съм европейски член".

Социалистите от своя страна ще напуснат сградата на Народното събрание с маршова стъпка под звуците на "Партизан за бой се стяга", примесен с "Ние сме на всеки километър".  След края на споменатите шлагери, те ще запеят дружно "Лъжа е" на Преслава, защото според тях цялото управление на ГЕРБ било оглеждане в криво огледало. В последната песен ще се включат и колегите им от ДПС, които ще се отчетат още в репертоара с "Морен Сокол пие", но танцът реално ще им е под ритъма на "Шакадъм".

От "Синята коалиция" ще кажат сбогом на парламента под звуците на "Командира" на Петра. Разбира се, те ще заложат и на нещо по-класическо, което да оправи вкуса за "довиждане" – "Люлякови нощи" на Тоника.
С най-голям интерес се очаква прощалната песен на Яне Янев и неговите независими (екс РеЗеСарски депутати). Най-вероятно те ще си тръгнат с ритъма на Дони и Момчил "Червило", както и с класическия чалга хит на Азис "Напигай го".  Последното ще е поздрав за всички корумпирани, които ще си отдъхнат от края на Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, ръководена лично от Янев. И наесен отново с песен.

Разбира се освен с разделението обаче, ще е хубаво парламентът да се разпусне след нещо последно хубаво и градивно. И тук идва мястото на предложението ни – нека депутатите да се съберат заедно и да направят най-големия парламентарен харлем шейк. Представете си картината – стоят строени 240 депутати прави до банките си. Изведнъж се чува глас в залата "Доган терориста" (вместо популярното "Кольо терориста") и Цецка Цачева като председател на Народното събрание започва да дава тон със своите танцувални движения, а на 15-тата секунда всички депутати започват да се джасат във всевъзможни некоординирани ритми.

Със сигурност подобно представление ще стане изключително популярно в нета, а родните депутати ще станат най-популярните в света. А станат ли такива – как после да не ги избере отново човек? Просто следващият им мандат е в кърпа вързан. Така че госпожи и господа народни представители – замислете се, идват избори, а на народа му трябват хляб и зрелища.