Преди държавен пост - на детектор на лъжа

Най-доброто от печата

09-03-2013, 07:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Големият проблем на България е корупцията.

ПОЛИТИЧЕСКАТА система в България е много подобна на тази в Германия, Австрия и още доста страни в Европа. Но там нещата работят и корупцията е малка. А тук нещата не работят и корупцията е голяма. Поради това и да променим конституцията, няма съществено да променим проблемите на България. Примерно държавното ни устройство ще бъде като в Англия или САЩ вместо като в Германия. И пак ще имаме същите проблеми.

Много пъти в прехода идват разни месии да спасяват България и всички се оказват едни и същи. Който и да дойде на власт, започва да взема подкупи. Няма да има никаква разлика, ако примерно организаторите на сегашните протестиращи съставят правителство. Над 90% сред тях биха били толкова корумпирани, колкото и досегашните властващи. Въпрос на народопсихология и равнище на обществено съзнание. Такъв е резултатът от стотици години липса на добро образование, бедност, липса на държавност и като резултат наличие на ниско съзнание. Не казвам, че няма и неподкупни политици. Такива бяха например Филип Димитров и Жан Виденов. Но последният поради некомпетентност докара най-голямата криза в България. А защо я докара? На първо място, защото бюджетът харчеше доста повече, отколкото му бяха приходите. А парите със стойност не извират.

Нямам нищо против голямата част от протестиращите - хората са обеднели и нямат пари да си плащат сметките. От друга страна, не им е драго да гледат как третодивизионен футболен отбор се вози в правителствения самолет. Успешното държавно управление е нещо съвсем друго.

Големият проблем на България е корупцията. Всяко едно правителство след 1990 г. присвоява около 7% от държавния бюджет под формата на подкупи. Просто съм изчислил колко са тези разходи на големите клиенти на мои колеги. А това съвсем не е размерът на всички подкупи в страната. Пари събират митничари, данъчни, прокурори и т.н. И проблемът за България става страшен. Затова се нароиха Калинки - защото няма значение какво, къде и как си го учил и какви управленски качества имаш, а колко си нагъл и какъв пост заемаш. Огледайте се и установете колко от бившите министри и кметове на големи градове не са сред богатите. Не казвам, че 100% са станали много богати. Не казвам и, че е нямало и заможни хора, които след това са станали министри или кметове. Но правилото е в съвсем друга посока.

Корупцията като пряка последица води до ограбване преди всичко на бедните. Но тя има и една много по-тежка последица, която хората като цяло не схващат - чуждите инвеститори не щат да идват в България. Идват само когато има нещо като държавна гаранция със сигурна и висока печалба, както е при ЕРП-тата, зелената енергия, двете частни "Марици" - 1 и 3. А това не са пазарни инвестиции. За да има инвестиции, на първо място трябва да има закон, който да се спазва. Само евтина работна ръка не е достатъчна особено ако няма знания и умения. А никоя развиваща се държава не е дръпнала без чужди инвестиции. И България няма да дръпне напред, ако хората не разберат тази проста истина. Докато страни като Китай вървят с темпове от около 10% на година благодарение на чуждите инвестиции и скоро ще ни задминат по доходи на човек, България по темпове на развитие за 2011 г. е на 141-о място от 213 държави (по данни на Световната банка). Даже в Европейския съюз средно за периода 2010-2012 г. сме средно на 14-о място от 27 държави по темпове на икономически растеж (по данни на Евростат). А логиката е, че след като сме най-бедната държава, би следвало да сме с най-високи темпове на развитие. Ние сме сред страните с най-голям демографски срив в света - ясен знак, че се оправяме зле. Младите кадърни българи масово се изнасят. Над 90% от завършилите в чужбина, остават да работят там. Какво бъдеще ни чака при това положение? Кой ще осигурява пенсии за пенсионерите след 10-20 г.?

Какво трябва да се направи? На първо място, има много прости начини за пресичане на корупцията - всички изкушени, които заемат държавни постове - на детектор на лъжата (полиграф). Най-напред митничари, данъчни, гранични полицаи и т.н. по веригата. Ама полиграфът не бил точен. Не е така! Има много читави световни фирми, които познават до 90%. За да няма случайни неща, друга авторитетна чужда фирма да проверява втори път провалилите се. Е, ако си се провалил и пред нея, вероятността нещо да не е наред е много голяма. Може да има малък процент на грешка. Но това не е край за съответния човек. Данните за него ще са тайна и той ще може да си намери работа на друго място. Не е държавната администрация единственото място за изява на кадърния, честен и работлив човек.

Вярно, над 95% от митничарите вероятно няма да минат теста. Затова обаче трябват нови, обучени в чужди митници кадри, които да сменят провалилите се.
Защо никое правителство не предприема подобни мерки? Мисля, че отговорът е очевиден.

Иначе тестове с полиграф се правят в много държавни агенции в САЩ и в немалко частни фирми. Ето една мярка, много подходяща за България. Нека поне една партия да я обещае и да я изпълни. И ако до 3 месеца, след като спечели изборите, въпросната партия не ги изпълни, още тогава хората да протестират, а не когато нещата се съсипят до нетърпимост. Само че никоя партия не обещава такива мерки, защото няма как да краде . А протестиращите искат неща, дето ги няма никъде по света и биха парализирали дейността на държавната администрация.

Ако нямаше корупция, нямаше да имаме безумните договори за "Марица"1 и "Марица" 2, нямаше да се допусне да се плащат многомилионни консултантски договори от ЕРП-та към офшорки, нямаше държавните електроцентрали да се ограбват чрез безумно надути обществени поръчки, нямаше да се правят раздути с поне 50% над пазарната им стойност обществени поръчки във всички сектори за едни и същи участници. И хората щяха да имат не само по-евтин ток, но и по-високи доходи.

Що за държава трябва да си, за да допуснеш цената на голяма централа като "Марица" 1 да нарасне от 500 млн. евро на 1,2 млрд. евро, строителството да продължи двойно повече и да продаваш ток при фиксирана печалба от 17% при безумно раздута инвестиция?

Интересно кога редовият българин ще разбере, че един кадърен министър не може да работи честно за 3000 лв. заплата. Също - че не можеш да вземеш от частния сектор компетентен човек с 12 000 лв. заплата, да го назначиш за министър с 4 пъти по-ниска заплата и да очакваш, че той ще работи честно на ползу роду. За съжаление, доста хора са на такова равнище, че вярват на тези басни. И така се стига до положение да се иска замразяване на заплатите им. Естествено, и депутати, и министри с готовност замразяват заплатите си, защото въобще не им дреме за тях - техните доходи не идват от заплатите и са в пъти по-големи.

И докато хората не разберат тези и други елементарни положения и настойчиво не ги поискат, България няма да се оправи.