Шенген не ние най-големият приоритет, призна Кристалина

Според нея е важно да бъдат увелични доходите на пенсионерите и на семействата с малки деца

Все още няма пълна политическа готовност страните-членки на европейската общност да поставят темата "Шенген" и влизането на България и Румъния в зоната. Това за нас не е най-големият приоритет и може би е по-добре да не бързаме в близките година-две.

Това каза пред Дарик еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи на Кристалина Георгиева.

По думите й тревогата в Брюксел върви в две посоки.

Първата е свързана с това дали е достатъчно ясно формулирано какви са приоритетите ни по отношение на проблема с безработицата и дали мерките, които се взимат, са достатъчно чувствителни към нуждите към най-засегнатите социални групи.

Втората тревога е свързана с това дали, когато вниманието бъдат насочено към икономическия растеж, безработицата и социалните проблеми, няма да го направим така, че да изпуснем финансовата дисциплина.

Според Георгиева приоритети в социалната сфера трябва да бъдат увеличаване доходите на пенсионерите и на семействата с малки деца, като това може да бъде осигурено чрез външен заем или чрез преразпределение на бюджетните разходи.

"Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото, според мен, със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", допълни еврокомисарят.

По думите й България малко е пренавила пружината на финансовата дисциплина.

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Кристалина Георгиева отговори: "Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар". Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната. „Такъв вариант с отпуската за съжаление няма".