Били Гунди с чадъри и сопи на мач в Пловдив

Спорт

09-03-2013, 14:12

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Аспарухов се катери на дърво, за да се спаси от разярени фенове на Ботев

Най-скандалният мач между Ботев и Левски се играе на 6 март 1964 г. в Пловдив. Тогава публиката бие звездата на гостите Георги Аспарухов-Гунди, пише Всеки ден.

Предисторията: като войник Аспарухов играе две години в Ботев между 1961 и 1963 г. Докато е там, се жени за съпругата си Лита. От футболния клуб даряват щедро младото семейство с нова спалня и телевизор. В онези години да имаш телевизор било нечуван лукс, затова подаръкът дълго се коментирал под тепетата.

В края на 1963 г. обаче тръгват разправии между Левски и Ботев за Гунди. Отначало нападателят уж обещава, че ще остане в Пловдив. След това обаче го натискат да се връща в София. Лично шефът на футболната федерация Недялко Донски води акцията, подкрепян от известни левскари като кинорежисьора Рихард Езра и знаменития актьор Георги Калоянчев. В крайна сметка Аспаруходв се прибира обратно в Левски. В Пловдив го броят за предател.

По ирония на съдбата първият мач на Левски през пролетта на 1964 г. е именно като гост на Ботев. Повече от 30 000 души натъпкват стадион "Христо Ботев". Гунди е посрещнат с оглушително дюдюкане. "Връщай телевизора, връщай телевизора!", скандират от трибуните. В съблекалнята бившите му съотборници от Ботев искат мъст. Треньорът Георги Генов-Шивача едва успява да усмири свирепия защитник Райно Панайотов, който сипе закани, че ще посини краката на Аспарухов.

Къде с позволени, къде с непозволени средства, на терена пловдивчани успяват да обезвредят Аспарухов. Левскарите по-късно ще обвинят съдията Владимир Гизов, че допуснал Гунди да бъде ритан, блъскан, че дори бит с шамари. Четвърт час преди края стадионът изригва. Георги Попов-Тумби вкарва гол с удар направо от корнера и носи победата - 1:0 за Ботев!

За запалянковците от Пловдив обаче загубата сама по себе си не е достатъчно възмездие. Голяма група, снаражена с чадъри и сопи, причаква Аспарухов на изхода на стадиона. Скачат да го бият, нанасят му няколко удара. Уплашен, Гунди се изкатерва на едно дърво, за да се прехвърли през оградата. С триста зора милицията успява да го отърве. Целият отбор на Левски е натоварен и изведен от Пловдив с конвой.

Става чудовищен скандал, след като вестниците в София научават за инцидента. "Народен спорт" съобщава: "В Българската федерация по футбол е постъпила жалба от състезателя Георги Аспарухов. Другарят Аспарухов се оплаква, че е бил малтретиран от запалянковци след футболната среща в Пловдив. Наложило му се да бяга и дори да се качи на дърво..." В крайна сметка Ботев се разминава само с глоба и порицание.