Кметове чистиха Небет тепе, събраха 100 чувала с боклук (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-03-2013, 15:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На място ще бъдат монтирани камери за денонощно наблюдение

Близо 100 чувала с боклуци събраха само за няколко часа от сколоновете на Небет тепе заместник-кметът на Община Пловдив Димитър Кацарски, заместник-кметът на район "Тракия" Веселин Терзиев и Владимир Грънчаров – и тримата от пловдивския клуб по спeлеология "Академик".

Акцията бе организирана от ОП "Чистота". Лично кметът на Пловдив Иван Тотев дойде да поздрави пещерняците, които безвъзмездно се включиха в нея.

Като научихме, че "Чистота" търси алпинисти за уборка на стръмните участъци, му предложихме нашите услуги. Работата дори ни беше много приятна, каза Димитър Кацарски.

Двулитрови пластмасови бутилки от бира и найлонови торбички с хранителни остатъци преобладаваха сред боклуците, които бяха извозени с два камиона.

Откакто поставихме кошове, многобройните посетители на хълма изхвърлят отпадъците си предимно там, всеки ден наши служители чистят тепето, обясни Иван Стоянов.

Надявам се да прекратим практиката върху почистените скали и крепостни стени отново да се шари с графити, коментира на свой ред Тотев.

Предстои на тепето да бъдат монтирани две видеокамери за денонощно видеонаблюдение. Те са предвидени в дарението, което направи почетният гражданин на Пловдив Петър Манджуков, но през зимата нямаше възможност за инсталирането им, допълни кметът. Има идея едната камера да се включи онлайн на сайта на общината, както е на Римския стадион. 

Още другата седмица, ако времето е благоприятно, ОП „Градини и паркове” предприема кастрене на храсталаците по склоновете, за да се открие още по-добре прекрасната гледка към Пловдив.