Трополонето на мъжките токчета

Без цензура

09-03-2013, 18:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

Луиза Божинова, Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Постави се на нейно място! Би ли посмял?

"Извърви километър в нейните обувки" вдигна шум в София и обърна внимание на насилието над жените

Михаил е симпатичен, спокоен и небрежно облечен, в миналото си е бил свидетел на домашно насилие. Днес той надяна десетсантиметрови токчета и превзе "Витошка" с още около петдесет свои съмишленици, които участваха в инициативата "Извърви километър в нейните обувки", насочена срещу насилието над жени, сексуалният тормоз и изнасилванията.

"Жените са склонни да премълчават проблема с насилието в името на семейството, но това е грешка. Идеята на семейството е да има любов и разбирателство. Не трябва да премълчавате, а да завите ясно проблема", каза Михаил, който бе дошъл с още няколко свои приятели.

Тъй като статистиката сочи, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, а броят им дори се увеличава, Българският червен кръст, Българският хелзинкски комитет и фондация БЦДИ (Български център за джендър изследвания), решиха да организират у нас шествие по международната инициатива "Walk a mile in her shoes".

На тези демонстрации мъже, обути в женски обувки, привличат вниманието на обществото и медиите върху проблема с насилието над жени.

Днес те преминаха по бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий". Присъстваха и много чужденци, разбрали за митинга от социалната мрежа.

"Обувките са супер удобни, много лесно се върви с тях", каза Павел, според който обувките на токчета са артистичният начин да се създаде провокация, а "не само някакви хора да се съберат и да се вдигнат на митинг".

Павел твърди, че не се притеснява от нападки и подигравки, тъй като не вижда нищо лошо в иронията и сърказма, а и не смята, че е дискриминиран.

"Събитието е ново за България, но то се провежда в други страни като символ на мъжката солидарност към жените и техните права. Конкретният призив на това събитие е: Не на насилието върху жени", обяви Моника Писанкънева, председател на Фондация "Ресурсен център - Билитис".

Тя допълни, че въпреки доброто законодателство, което дава пълно равноправие на жените и мъжете, манталитетът, традициите и битовата култура у нас изостава от законодателната рамка.

"Този тип патриархални отношения, в които е нормално мъжът да бъде доминиращ и да насилва жената, когато според него тя не изпълнява своите задължения, трябва да изчезне, няма място в съвременното общество. За да има разбирателство мъжете, но най-напред жените, трябва да проумеят, че половете са равни", отсече тя.

Шествието завърши с уморени от ходенето мъже, аплодисменти и чалга, от уличен музикант. По един забавен начин митингът "Извърви километър в нейните обувки" вдъхна кураж на жертвите на домашно насилие и ги подкрепи да заявят ясно, когато имат някакъв проблем. Мълчанието и търпението не решават нищо, просто задълбочават проблема още.

Снимки от тичането с токчета вижте ТУК