И днес България на национален протест

Общество

10-03-2013, 08:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гражданите са недоволни от реакцията на институциите, имат пет основни искания

Хиляди български граждани отново ще излязат на национален протест в неделя 10 март, за да се обявят срещу монополите. Националният протест е онасловен "Да запалим монополите" и ще изкара на улицата протестиращи от цяла България за поредна неделя.

В столицата сборният пункт по традиция е от 11.00 часа пред сградата на МИЕТ, като шествието ще се движи по маршрута Президентството, Народното събрание и Орлов мост.

Във Варна протестът ще премине под надслов "Идваме за вас!", а сборният пункт е в 11 часа пред общината. Протестни демонстрации са обявени и в още над 30 града в България.

Протестиращите категорично изразяват своето недоволство от реакцията на институциите спрямо техните искания, които бяха внесени в НС, ДКЕВР, Столичната община и Президентството. Липсата на политическа воля за решаване на проблемите на хората доведе до искания за промяна на политическата система в България, заявяват те.

За пореден път протестиращите граждани се обединяват около пет основни точки. Това са незабавна промяна на Изборния кодекс, спиране на всички разпоредителни действия на правителството и на всички започнали процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии, до отмяната му от новото Народно събрание. Третото искане е спиране на всички изпълнителни и съдебни дела на монополите срещу гражданите - ЕРП-та, Топлофикации и ВиК до доказване на легитимността на сметките, 50% граждански квоти в държавните регулаторни органи и пето - реформи в Съдебната система и изваждане на съдебната власт от контрола на политическата.