Почина самозапалилият се мъж от Раднево

Общество

10-03-2013, 09:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Венцислав Василев е починал рано тази сутрин

Заради несъвместимите с живота дълбоки изгаряния, които заемаха 75% процента от повърхността на кожата му, рано сутринта днес в 4:05 ч. почина 53-годишният Венцислав Василев, който се самозапали в Община Раднево. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където се бориха за живота на пострадалия в продължение на 12 дни.

Той бе транспортиран в пловдивската Университетска болница вечерта на 26 февруари в кризисно състояние и с дълбоки изгаряния, тежък токсичен шок и вдишване на топли пушечни газове.

Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Тогава кметът на града обясни, че мъжът не е искал среща с него, не издигал и някакви искания или лозунги срещу общината.

През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той, и жена му били без работа. Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: "Искаш ли да се запаля", след което лумнал в пламъци.

Само за един месец това бе третият самозапалил се мъж. Варненецът Пламен Горанов се самозапали пред Община Варна на 20 февруари, като почина почина на националния ни празник – 3 март. Хиляди варненци се сбогуваха с него, като затрупаха плочките пред община Варна с камъни и цветя.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.