И Смолян на протест за по-добър живот

Животът

10-03-2013, 12:58

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Исканията им са внесени при президента

Около 50 души протестират през сградата на Родопския драматичен театър в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус”-Смолян. Протестът преминава мирно и е под надслов „Да се обединим за по-добър живот в България”. От трибуната бяха поставени конкретни искания, както на национално ниво, които касаят националното управление на страната, също така и конкретно за Смолян. Организаторът на протеста Ралица Данчева отчете какво е направила след като е внесла исканията на смолянчани от предишните протести в президентството. Част от исканията са мораториум върху декемврийските и януарски сметки за ток, отпадане на таксата за включване на електромери, по-ниски цени на водата специално за Смолян, разпускане на този състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и да се предприемат спешни мерки срещу банковите произволи.

Има и ново искане на протестиращите от Смолян и то е отмяна на всички концесии на националните богатства. Конкретно за Смолянска област отново бяха поставени искания за изграждането на онкоцентъра в града, възобновяване на дейността на Родопския драматичен театър, да се отпуснат държавни субсидии за Фолклорен ансамбъл „Родопи”, да се създадат условия за развитие на малкия среден бизнес, да се промени формулата за издръжка на един ученик за ден. Ралица Данчева заяви, че досега, въпреки че е внесла преди повече от седмица исканията в президентството, все още не са получили официален отговор оттам.

Исканията от трибуната на протеста, които касаят конкретно Смолян, този път ще бъдат внесени при кмета на Смолян Николай Мелемов и председателя на Общинския съвет Филип Топов. Основната идея на днешния протест е какво да се предприеме оттук нататък. В момента жители на Смолян изразяват недоволството си от трибуната на протеста.