Предстои одит на Министерския съвет

Мисия София

10-03-2013, 14:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Проверка на имуществото на по-широк кръг хора е проблем, заяви Валери Димитров

Има сериозен проблем с новия закон за публичност на имуществото по отношение на разширяването на кръга проверявани лица, алармира председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров пред БНР.

В момента се проверяват ежегодно 6550 души задължени лица, като този брой става 13-15 хиляди лица заедно с роднините им.

"Прекомерното разширяване кръга на задължените лица създава проблеми. Конституционно ли е на кандидат – депутатите да се поставя такова изискване, което разкрива личната им сфера. Преди да са влезли във властта, като условие за кандидатстване за изборите, да се иска да разкрият своето имуществено състояние. За такъв кратък период от време, такъв брой проверки не могат да бъдат извършени", категоричен бе проф. Димитров.

Председателят на Сметната палата съобщи още, че предстои одит на Министерския съвет, като проверката на правителството обхваща периода от 1 януари 2011 до 28 февруари 2013 година. Одитният доклад ще се предостави на следващото Народно събрание. Ще бъдат извършени и три енергийни одита с краен срок 15 септември - те са на Общинското топлофикационно дружество, на ДКЕВР и на Министерството на икономиката и енергетиката. Предстои и одит на Главната прокуратура, а за първи път ще се проверява и Инспекторатът на Висшия съдебен съвет.

"Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС, който до сега не е бил проверяван. Интересно е да се провери ефективността на неговата контролна функция, защото Инспекторатът е орган с контролни функции и добре да се види как е проверявана дейността на магистратите, по какви критерии", каза Валери Димитров.