Северна Корея плаши с "тотална война" САЩ

Свят

10-03-2013, 17:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заплахата е отправена и към съседната Южна Корея

Северна Корея днес продължи да отправя заплахи за война срещу Съединените щати и Южна Корея, ден преди насроченото за утре начало на нови общи военни учения на двете съюзнически страни.

В. "Нодон синмун" пише, че ядрените оръжия на Северна Корея са готови са изстрелване, а военните се готвят за "тотална война", съобщи южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Заплахите от Северна Корея започнаха в четвъртък, след като Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Пхенян след третия му ядрен опит през февруари. Северна Корея разтрогна споразуменията за ненападение с Южна Корея и прекъсна пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни.

Пхенян заплаши да денонсира от понеделник споразумението за примирие, сложило край на Корейската война от 1950-53 година и предупреди САЩ, че може да нанесе "превантивен ядрен удар", припомня ДПА.

Заплахите са и реакция на американско-южнокорейските военни учения, които според севернокорейското външно министерство "поставят ситуацията на Корейския полуостров на ръба на война".