Стефан Гамизов на война с енергийния октопод

Най-доброто от печата

11-03-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази седмица ще обявя война на робовладелците и роботърговците като Румен Овчаров, заяви той в "Предаването на Карбовски"

Енергийният експерт Стефан Гамизов цитира в "Предаването на Карбовски" счетоводен отчет на НЕК и разясни, че правителството на Иван Костов е подписало двата дългосрочни договора за Марица- изток 1 и 3, а веднага след встъпването си в длъжност, правителството на Сергей Станишев е учредило договор за залог на взиманията на НЕК от ЕРП-тата. Той каза, че е попаднал на ежегодният отчет на НЕК, в който на страница 70 открил шокираща цифра - 13 милиарда 188 милиона лева, които българите ще трябва да платят през следващите години.  Според Гамизов, това означава, че всичко, което НЕК ще вземе от сметките на българите в бъдеще, тогава е било заложено в полза на американската компания "Ей И Ес Корпорация". В момента, в който НЕК фалира, е издадена запис на заповед в полза на американската компания AES Corp.  

По думите на Гамизов, чрез тези си действия, Тройната коалиция си е купила затваряне на очите, за това което ще извършат в Белене и са предали в робство всички български граждани. Гостът беше категоричен, че Бойко Борисов не е знаел за всичко това, както и Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в оставка.

Освен че правителството на Станишев подписва дългосрочните договори с ТЕЦ Марица-Изток 1 на 30.11,2005 г., току що встъпилият в длъжност кабинет на установява договор за вземанията на ЕРП-тата. Всичко, което държавната НЕК ще вземе от гражданите, след това е залагано в полза на американците от Марица-Изток. "Ние строим електростанция, която фалира страната, и накрая знаейки, че това ще се случи, това правителство принуждава гражданите да заложат бъдещите платени сметки в тяхна полза. Сергей Станишев е управлявал държавата в този момент, а НЕК е държавна. Никой не трябва да се заблуждава, че някой от НЕК може да вземе решение без той да знае. По-късно същото схема се прилага и в Марица-Изток 3, като договрът е от февруари 2009 г. и там държавата залага вземанията си в размер от 44 процента.  Договорът е подписан за залог от правителството на Станишев. Те са си разчиствали пътя за АЕЦ Белене. Румен Овчаров, който много добре е бил замесен и в Марица-Изток, и в Белене, много добре си е купил политическа подкрепа. Купили са си затваряне на очите за това, което ще извършат в Белене и са предали в робство всичките български граждани. В робство са предадени българските граждани и никой друг.

Какво означава заложени бъдещи приходи – нещо много просто - казва Гамизов. Когато тези проекти са се движели, и двете компании знаят, че това ще доведе до фалит на НЕК. Те са намерили начин как не само да вземат бъдещите приходи на НЕК, но и в момента, когато фалира НЕК, те да си гарантират, че ще ги вземат. Има запис на заповед. Сумата е гарантирана 125 процента. За който и да е месец през календарната година НЕК издава запис на заповед на Марица.-Изток в случай, че той не получи дължимата сума. Този значи, че когато НЕК фалира, идва съдия изпълнител и въпросните неща се отразяват директно на държавния бюджет. Защото НЕК е държавна и просто няма как да бъде фалирана. Това значи че ние вече имаме дълг от 13 милиарда и 188 милиона лева.

След като открил това преди 10 дена, Гамизов си казал: “Край, Борисов ме е лъгал в очите. Оказа се, че той изобщо не е чувал това нещо. След което Делян Добрев направи нещо, което не съм виждал български министър да направи. Той беше в шок. Когато се видяхме, аз му тръснах това нещо и му казах: “Кажи ми в очите, знаеше ли”. Видях с очите си как започнаха да му треперят ръцете. Във вторник той извика при себе си всички хора от НЕК. Те го излъгаха в очите, че не знаят нищо. В момента в който Борисов отстрани Трайчо Трайков, реших, че той започва да еволюира. Трайков е прикривал всичко това, бе категоричен Гамизов.

Това е наистина ужасяващо. Ето това е мръсната история. Преборихме се с Белене. Махнахме този кошмар за 24 милиарда лева. Но се оказа, че докато са управлявали Тройната коалиция, са ни заложили живота. В полза на тези две компании - Марица- изток 1 и Марица- изток 3. А те не могат да съществуват на свободния пазар. Енергията им е суперскъпа. Какво прави Овчаров навън и защо се разхожда сред хората, които са свободни. Аз искам ясен отговор от, ще го кажа така, комунистите в България. С какво право те са генерирали тройно 13 милиарда дълг на българския народ. А това даже се касае за минимално дължимата. И преди два дена Станишев ще ни застава пред трибуната и ще казва, че тези суми били не за 13 години, а за 25, продължи да се възмущава анализаторът.

Накрая Гамизов в типичния си ефектен стил каза: Утре в девет часа и десет минути аз ще се обадя на главния прокурор и ще му задам няколко въпроса. Първите ще бъдат относно дългосрочните договори, вторите ще бъдат за АЕЦ Белене, и третият - защо няма осъдени по обгазяването на Стара Загора, защото е ясно, че това ставаше, за да се вземат едни 58 милиона лева. Те са си платили затварянето на очите, заради това, което ще направят в Белене. Аз тази седмица ще обявя война на робовладелците и роботърговците като Румен Овчаров и особено много ще помоля американските дипломати да не ми пречат. Тези хора в Марица-Изток нямат нищо общо с това, което наричаме “Морал на западния свят,” завърши Стефан Гамизов.