Репортер на Plovdivutre.bg ще предава от Страсбург

Мисия Пловдив

11-03-2013, 08:11

Снимка:

ЕП

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Една от темите - ще влезе ли Хизбула в списъка на ЕС с терористични организации

От 11 до 14 март в Страсбург европейските депутати ще очертаят приоритетите си за бюджета за 2014 година. Plovdivutre.bg има специален пратеник, който ще отразява парламенарната сесия.

Темата с финансовата еврорамка е от особено значение за България. Ако проблемът с недостига в плащанията не се разреши, той ще става все по-тежък през тази и следващата година. В началото на 2012 г. няколко важни програми на ЕС, като „Еразъм“, тази за научни изследвания и Социалният фонд останаха без средства. Членовете на ЕП искат да се избегне повторение на ситуацията.

Парламентът ще обсъди предстоящата среща на върха на ЕС, на която страните-членки ще направят преглед на изпълнението на европейските препоръки в икономиката и по програмата "Европа 2020".

На сесията ще се дискутира и реформата на селскостопанската политика. Парламентът ще настоява за по-добра защита на околната среда с гласуване в сряда. Вотът ще подготви преговорите с държавите-членки, които се очаква да започнат в края на март. Депутатите ще настояват преките плащания да отиват към активните земеделски стопани, а не към собствениците на земя - например летищата или спортните клубове. Идеята е плащанията да бъдат по-справедливи. У нас не е тайна, че повечето европейски пари – около 2/3 отиват при големи земеделци, зърнопроизводители или арендатори, а зеленчукопроизводството и животновъдството почти загиват. Друго предложение засяга младите фермери. За да се „подмлади“ сектора, те трябва да получават по-големи субсидии, предлага комисията за земеделие.

Във вторник ще се гласува законодателство за разрешаването на спорове между потребители и търговци. Предложението е да се въведат схеми, с които разочарованите купувачи да получават бързо обезщетение. Споровете по принцип трябва да бъдат решавани в рамките на 90 дни.

По време на сесията ще се приемат резолюции, засягащи правата на жените. Парламентът ще одобри предложение за броя евродепутати от всяка страна след европейските избори в средата на 2014 г. След като Хърватия се присъедини към ЕС през тази година, тя има право на 12 места в ЕП. Това увеличаване на депутатите обаче нарушава Лисабонския договор, който урежда и общия брой на депутатите – максимум 751. Комисията предлага 12 страни членки, сред които България, да загубят по едно място в парламента. Германия пък ще загуби 3.

В сесията в Страсбург участие ще има и президентът на Израел Шимон Перес. Той ще направи официално обръщение към Парламента в 12 часа във вторник. Очаква се да засегне теми, свързани с включването на „Хизбула“ в списъка на ЕС с терористични организации.