И Дани Каназирева подскочи срещу скока на местните такси

Съветничката внася предложение в общинския съвет

Общинската съветничка Дани Каназирева внася днес в местния парламент предложение за отмяна  на решение № 505 от 20 декември 2012 г.  С него беше прието изменение на Наредбата за началния размер  на наемните цени на общински имоти. С приложение № 4 на наредбата  се разшири централната градска част, в резултат на което наемите се повишиха до 70 процента дори във второстепенните улици в широкия център, включително и около Централна гара, пише до медиите съветничката.

Дани Каназирева предлага да се отмени приложение № 4, а наредбата да се прегласува. Така наемите в централната търговска част ще се върнат на предишните си размери. Увеличението на цените води до влошаване на положението на малкия и средния бизнес. Много от търговците и ресторантьорите се оплакват, че не са в състояние да поддържат обектите си, а заради високите сметки за ток  някои дори ги затвориха, напомня Дани Каназирева.

С връщането на старите зони, а съответно и на наемите, бюджетът на общината няма да претърпи значими щети. Очакваните приходи от увеличението могат да бъдат компенсирани с по-добро събиране на просрочените задължения, счита Каназирева.

Тя посочва, че за отмяна  на приложение № 4 няма юридически пречки. Промяна на общински наеми може да се прави по всяко време на годината, независимо от това, че бюджетът е приет.