Община Родопи – първата с електронна система за плащане на данъци

Животът

11-03-2013, 10:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Касиерите по селата ще виждат в реално време задълженията и лихвите на клиента

Община “Родопи” е първата община от пловдивска област, която въведе нова информационна система. С нея се подобрява качеството на обслужване на жителите в община. От началото на месец март в 11 големи села на територията на общината - Белащица, Брестовица, Браниполе, Златитрап, Кадиево, Крумово, Марково, Първенец, Устина, Цалапица и Ягодово работи новата система. Със системата касиерите по селата ще виждат в реално време задълженията и лихвите към съответния период. При изгубена квитанция в кметството може да се види дали има задължения или не и да се издаде дубликат. Вече издължаването няма да става на кочани, а ще става по електронен път.

„С новата система се спестяват време и разходи на жителите на съответните населени места”, коментира кметът на община „Родопи” Пламен Спасов.

Служителите от всяко кметство ще имат отдалечен достъп до информационната система „Матеус”. Плащането на данъците на гражданите ще се извършва в реално време в съответното кметство, като служителят ще може да види всичките задължения на лицето и натрупаните лихви до момента на плащането.

Софтуерът е разработен от Информационно обслужване по поръчка на Министерство на финансите, което го предоставя безвъзмездно на общинските администрации.