Мъри, стига си мъчил Тодор Неделев отдясно

Спорт

11-03-2013, 14:25

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Ако това е цената той да бъде титуляр..., айде няма нужда

Малко преди началото на пролетния полусезон треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов смело обяви, че Тодор Неделев е единственият сигурен титуляр в неговия състав. Дали Мъри каза това, за да се хареса на феновете, времето ще покаже.

Наставникът обаче обеща, че ще намери най-подходящата позиция за 20-годишния халф, за да е още по-полезен на отбора.

Тази промяна вече е факт. Явно правилният футбол на Мъри изисква Неделев да играе по десния фланг. Там, където талантът от пловдивското село Белозем видимо се мъчи в новото си амплоа. Там, където младежкият национал винаги си наглася топката на левия крак, за да я центрира или шутира. Както всъщност стана асистенцията за гола на Иван Цветков в дербито срещу Левски.

Няколко бързи атаки в този сблъсък срещу „сините” бяха показателни за това. Неделев има всичко за един обещаващ футболист – харизма, талант, техника, дрибъл, силен ляв крак... Единственият проблем е, че десният крак му служи, само за да се качва в клубния рейс.

Е, ако това е цената Неделев да бъде титуляр в Ботев, айде няма нужда. Десният фланг не е неговото място и колкото по-бързо Мъри се откаже от тази авантюра, толкова по-добре.

Тошко е толкова скромно момче, че никога няма да се изрепчи срещу прищявките на своя наставник. Той винаги ще казва, че ще играе там, където му посочи треньорът.

Но когато 95 процента от всички отбелязани от него голове са с левия крак, си е доста екстравагантно да го пробваш като десен външен халф.

А Мъри ако иска, може да потърси помощ в статистиката. Тя показва, че през есента Неделев записа 7 асистенции и 5 попадения. Всичките естествено с левия крак и то в двубои, в които халфът играеше или отляво, или зад нападателя.

През сезон 2010/2011 Тошко стана голмайстор на Елитната юношеска група до 19 години с екипа на родния му Ботев 2002. Тогава той вкара 23 гола – всичките с левия крак, а позицията му беше на типичен плеймейкър (свободен електрон).

През зимната подготовка 20-годишният техничар вкара само едно попадение при равенството 2:2 срещу руския Ростов. Това обаче бе единственият мач, в който Мъри го пусна зад Иван Цветков, тъй като по двата фланга действаха Дяков и Вандер. (Тук напълно умишлено не споменаваме втория му гол в контролите срещу Слован, тъй като той бе от дузпа).

А иначе Мъри е прав за едно нещо – трябва много още да се работи върху физическата издръжливост на Неделев. Поне в това отношение има сериозен напредък – срещу Славия талантът изкара цял мач, а срещу Левски бе сменен чак в 81-ата минута. Това при Феро изглеждаше немислимо. През есента Неделев „окапваше” още към 65-ата минута на двубоите.