Няма болен, здрав. Берлускони отива на съд

Властите в Италия поискаха бившият премиер да се яви по делото за корупция

Прокуратурата в Неапол поиска незабавното явяване в съда на Силвио Берлускони, който е заподозрян в корупция заради "купуването" преди няколко години на сенатор от опозицията. Според италианското право ускорената процедура за незабавно изправяне пред съда може да бъде поискана от прокуратурата, когато доказателствата за извършено престъпление са "очевидни".

Аферата е свързана с парламентарните избори през 2006 г., спечелени лява коалиция, оглавена от Романо Проди, който имаше само няколко гласа повече от Берлускони в Сената.

Няколко месеца след изборите Серджо Де Грегорио, един от сенаторите от партия от коалицията на Проди, напуска своя лагер и преминава в този на Берлускони. Така той прави още по-крехко мнозинството, което подкрепя Проди, и ускорява падането на правителството на левицата през 2008 г., по-малко от две години след изборите.

Според прокуратурата Кавалера е дал три милиона евро на Серджо Де Грегорио, за да напусне управляващата коалиция, нещо, което той призна пред магистратите и дори пред медиите. Кавалера беше обвиняван многократно от политическите си опоненти, че е купувал гласове или депутати, но за първи път е официално обвинен за конкретен случай за корупция на политик.

Разследването е поверено на прокуратурата в Неапол, защото Серджо Де Грегорио беше избран от този избирателен окръг.