Закопчаха бандата, драснала клечката на EVN

Групата планирала нов палеж

Пловдивската полиция разкри групата, запалила офиса на EVN на бул. "Шести септември". Апашите са разкрити при опит за нов палеж, този път на центъра за клиенти на енергийното дружество на улица "Павликенска". В нощта срещу 8-ми март е заловен лидерът на пироманите, отговарял за заснемането на акциите. Малкот му име е Георги, познат още като Айден или Сарай. Задържаният е професионален оператор на свободна практика. При ареста му неговите съучастници успели да избягат.

Последвал обиск в квартирата на Георги. Там са намерени материалите за приготвяне на запалителните коктейли. Открити са и редица видеозаписи на това, как младежите се обучавали на схеми за извършване на палежи и как се подготовят за новия си удар. Там е намерен и пълният запис от палежа на EVN офиса на бул. "Шести септември", който е около 9 минути. Благодарение на професионалните си умения Георги е монтирал клипа от 1,24 минути, който бе качен в мрежата и Plovdivuter.bg ви показа. За да се предпази от проследяване 29-годишният оператор е публикувал "по конспиративен начин" творението си, минавайки през множество сървъри на територията на 10 държави. Затова била потърсена помощ от службите на съответните страни.

Георги е считан за организатор на групата. В неговата квартира се е провеждала подготовката за палежите. Скоро след това са разкрити и съучастниците му. Това са 23-годишния Иван и 24-годишния Николай. Последният е заловен случайно по време на безредиците на футболната среща Ботев-Левски в събота, осъждан е за кражба. Георги също има предишни присъди за притежание на наркотици. В квартирата му са намерени и 35 грама марихуана, която момчетата пушели преди акция в комбинация с алкохол.

За Георги и Иван, с оглед на криминалното им минало, ще бъде поискана мярка задържане под стража. Иван пък няма предишни провинения и е освободен под парична гаранция от 500 лева. С повдигнатите на тримата обвинения те могат да влязат в затвора за период от една до 8 години. Издирват се и други участници в групата.

До ареста се стигна благодарение на общите усилия на МВР, Прокуратурата и фирмата, която отговаря за охраната на офисите на EVN. За щастие протестите в Пловдив минават без нарушения на обществения ред, отчете главен инспектор Тодор Чонов.

В същото време още няма данни от проверката на прокуратурата в EVN. Иззети са огромно количество дoкументи. Това е специфична материя и е нужно повече време за изследване. В същото време сигналите срещу енергийният монополист са скочили лавинообразно и прокурорите получават между 5 и 10 жалби на ден.