Електронните цигари - за и против

Животът

11-03-2013, 19:04

Снимка:

lechitel.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Безспорно спестяваме пари

Един от начините да се ограничим в пушенето, това са електронните цигари. Никотиновите лепенки и дъвки компенсират липсата на никотин в организма, но на много пушачи това не им е достатъчно – навиците да се държи цигара, да се всмуква дима, да се издиша също е трудно да бъдат притъпени.

Електронните цигари си имат както плюсове, така и минуси. Какво губим и какво печелим, ако решим да заложим на тях?

Цената

Прости сметки ни показват, че спестяваме много повече пари със закупуването на електронна цигара (нека първоначалната инвестиция не ви плаши). Въпреки че се налага смяна на батерията и на течността, която е в устройството, средствата, които ще отделите за тях в сравнение с тези, които ще вложите в обикновени цигари са много по-малки.

Липса на дим

Това си има своите предимства и „недостатъци“. В електронната цигара няма нещо, което реално да гори. От устата ни излиза единствено пара, която изчезва за постоянно от помещението след около 2 минути. От друга страна обаче пушачите имат нужда от миризмата на горящ тютюн – тази липса донякъде може да бъде компенсирана от разнообразието от вкусове, които предлага течността в електронната цигара.

Вредни химикали

От една страна, при електронните цигари нямаме катран, дим, въглероден оксид или тютюн. В течността обаче се съдържа никотин, с който, ако бъде приет директно, може да се стигне до предозиране. Такъв риск грози пушачите, които дръпват от цигарите си бавно и по много.

Разликата с истинска цигара

Колкото и да наподобява истинска цигара, електронната цигара не може да я замести напълно. За решените да се откажат от цигарите обаче това вероятно е един от най-добрите начини постепенно да намалят бройката, а впоследствие и напълно да спрат пушенето.

Източник: az-jenata.bg