По-близо до метрото, по-солено за джоба

Жилищата по протежение на метрото се оскъпяват

Продавачите на жилища в кварталите по протежение на метрото искат с 10% по-високи цени, отколкото по същото време на миналата година.

Най-значително движение на цените на жилищните имоти през втората половина на 2012 г. и първите месеци на 2013 г. в София има в Югоизточните и в Северозападните райони на града, където стойността стига до 792 евро/кв. м и 628 евро/кв. м.

Основната причина за покачването на офертите за продажба в тези райони на столицата е разширението на метрото. Жителите на тези квартали вече имат бърза и удобна връзка както с центъра на града, така и с част от по-крайните жилищни комплекси.

Само около една пета от хората обаче, решили да наемат или купят апартамент в даден квартал, предпочитат по възможност имотът да бъде по-близо до метростанция. Първостепенно условие при търсенето е районът, а след това цената.

В по-голямата част от града няма сериозни промени в цените през последната година. Апартаментите в широкия център привличат значителен интерес и офертните цени там леко се покачват с около 4% в сравнение със средата на 2012 г. Това е продиктувано главно от малкия обем на строителството през последните години и вече ограниченото предлагане на качествени имоти.

Жилищата, разположени в източните райони на София, в момента са сравнително по-неатрактивни за купувачите, което се отразява в отчетеното понижение на цената им 4%, като от началото на годината средните й нива паднаха до 586 евро/кв. м.