Оставете Чавес да почива в мир, надига глас опозицията

Енрике Каприлес се обяви против балсамирането и издигането на култ към Чавес

Тялото на починалия наскоро венецуелски президент Уго Чавес не трябва да бъде балсамирано, счита кандидатът за президент на опозицията Енрике Каприлес.

"Чавес бе марксист, но бе и ревностен католик. Самият той се е изказвал против балсамирането на хора", заяви Каприлес, който е губернатор на най-богатия щат - Миранда. "Ето защо съм категорично против това тялото му да бъде балсамирано, както обявиха властите".

Коментирайки предстоящата предизборна кампания, Каприлес сравнява себе си с библейския Давид, а своя съперник в изборите - временно изпълняващия функциите на президент Николас Мадуро - с Голиат.

Каприлес негодува и срещу това, че Мадуро, когото Чавес назначи за свой вицепрезидент, след смъртта на държавния глава пое президентските функции, макар и временно.

"Това е издевателство над конституцията, която казва съвършено ясно, че Мадуро трябваше да подаде оставка, тъй като той не е избиран от народа. На изборите през октомври хората гласуваха за Чавес, не за Мадуро".

Венецуелската конституция освен това предвижда, в случай на тежка болест или смърт на президента, до избирането на нов неговите функциите да се поемат от председателя на парламента. Докато Мадуро, бивш автобусен шофьор, стана президент само защото такава бе последната воля на Чавес.

Каприлес осъжда и митологизирането на Чавес и използването на името и образа му в предизборната кампания. "Оставете Чавес, нека почива в мир. Борбата ще бъде не между мен и него, а между мен и Мадуро".

Губернаторът на щата Миранда бе кандидат-президент на опозицията и на изборите през октомври м.г. Тогава той бе разгромен от Чавес, спечелил в 22 от общо 24 щата.