Цветанов самооценка не дава. Хората ще кажат!

"Може би е дошъл моментът, в който държавата трябва да чува гласа на жертвите на престъпността"

"Самооценка ние не можем да дадем, оценката я дават българските граждани и тези, които са имали възможност да видят как е свършена работата от структурите на министерството", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

"Може би е дошъл моментът, в който държавата трябва да чува гласа на жертвите на престъпността, за да може да имаме политики, които да защитят гражданските права и свободи", подчерта МВР шефът пред жертвите на "Наглите" Ангел Бончев, Киро Киров, както и Катрин Маркова, майката на Джорджио, който също беше отвлечен от престъпната група, които са на пресконференцията в сградата на министерството.

Да чуят последните думи на Цветанов като вътрешен министър дойдоха и свидетелите по делото "Октопод" Донка Митева и Георги Цветанов.

Разбиването на групата на "Наглите", делото срещу "Килърите" и "Крокодилите" са сред успехите на МВР за периода от 2009 г. насам.

"Днес се чувствам горд от това, което направихме заедно с колегите. Искам да благодаря на всички тези жертви, които днес са тук", каза Цветанов. Той изрази съболезнованията си към Ангел Бончев за смъртта на съпругата му.

"Тук виждам майката на Джорджио. Тук трябва да е и г-н Киров. Искам да ви кажа, че когато задържахме тази група на 17 декеври 2009 г., аз бях най-гордият министър на вътрешните работи със служителите си", каза Цветанов.

"За мен е удоволствие, че Национална стратегия за национална сигурност беше приета в българския парламент", подчерта министърът и отбеляза приемането на редица нормативни документи в последните години, сред които и Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията.

"България е една от държавите, подложени на миграционен натиск, след като започнаха събитията в Сирия и след Арабската пролет. Имаме огромни притеснения за продължаващите проблеми в Сахел и Мали", коментира още той.

По думите му миграционният натиск към България се е увеличил 2 пъти през 2012 г.

Цветанов се похвали и с приемането на Националната стратегия за превенция на престъпността, Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, Стратегията за развитие на доброволните формирования, Националната стратегия за интегриране на ромите.

МВР шефът припомни и направените структурни промени в системата на МВР в последните години.

"По отношение на администрацията – Министерството е управлявано само от двама заместник-министри. Една от най-важните дейности на министерството беше да има прозрачност", обясни Цветанов.

Той отбеляза още, че от ноември 2009 г. са били елиминирани дублираните функции на МВР и ДАНС. От ноември 2009 г. е възстановена и ГДБОП.

"Закриването на Министерство на извънредните ситуации и внедряването им в структурите на МВР дава възможност за намаляване на администрацията", категоричен бе Цветан Цветанов.