Отиващата си Атанасова: Нямах време за реформи!

Политика

12-03-2013, 12:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проекти, проекти, проекти... оставя Атанасова в МЗ

Надява се следващото правителство да завърши започнатите проекти

Системата на здравеопазването очаква реформата в болничната помощ и тази реформа не е факт, заяви министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова на пресконференция за отчитането на дейността на министерство й.

"Още когато заех поста казах, че няма време за големи реформи. Мисля, че системата остава стабилна, няма да има хаос от утре или лошо наследство след като си тръгна. Трябва да има приемственост и всичко, което е започнато трябва да се довърши", каза тя.

По отношение на извършите проверки, Атанасова обясни, че е създадена работна група, която да създаде алгоритъм за управлението на човешки ресурси, обществени поръчки на медицински заведения.

Изпълнителната агенция по лекарствата проверила 1004 обекта за търговия на едро и дребно. След проверките на аптеките и дрогериите е установено, че няма фалшиви лекарствени продукти.

Подписано е споразумение за продължаване на програмата за СПИН, на стойност 12,4 млн. евро. Предстои да бъде прието споразумение за програмата за туберкулоза на стойност 4 млн. евро, заяви още тя.

"През 2012 осигурихме 15 млн. лева за асистирана репродукция..., подписа се и Колективен трудов договор, който даде възможност на болничните мениджъри да увеличат заплатите на работещите, увеличи се със 100% заплащането за нощен труд и това е стъпка в правилната посока за подкрепа на най-младите медицински специалисти и за средния медицински персонал", посочи Атанасова.

По нейни думи, капиталовите разходи на Министерството на здравеопазването, инвестирани в лечебни заведения в цялата страна, са на стойност 16,5 млн. лева.

"Направени са и инвестиции в болници, в които не е правен ремонт в период от 30 до 50 години. Сега са създадени максимално добри условия пациентите да се чувстват добре, лекарите да работят в добри условия и да се разчита на диагностика на много добра апаратура", допълни министърката.

Друг голям успех според Атанасова е концепцията за развитие и преструктуриране на болничната помощ, която се реализира с европейски средства.

"Към настоящи момент се осъществяват проекти за оборудване на лечебни заведения. В този проект ще можем да обърнем специално внимание и на домовете за медико-социална грижа, има 8 пилотни проекта", обясни тя.

За първи път тази година ще се финансират и 65 общински болници, на които ще се плаща за дейност при обслужване на спешни случаи. Миналата година пък са били създадени и максимално облекчени условията за специализации.

Тази година 2700 български лекари ще имат възможност да специализират специалностите, които са избрали, 1000 от тях ще го правят с европейско финансиране.

"През периода, когато аз бях министър, въпреки че нямаше бонуси в администрацията, смятам, че работиха изключително добре, отговорно и отзивчиво към българските граждани", завърши Десислава Атанасова.