Общината бърза да стартира ремонта на най-големия храм в центъра

Мисия Бургас

12-03-2013, 13:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на концесията на подземния паркинг, отново искат от НФСБ

До две седмици започва укрепването на "Св. св. Кирил и Методий"

Община Бургас и църковното настоятелство на най-голямата църква в града "Св. св. Кирил и Методий" са в трескави подготовки за началото на укрепителните дейности по храма. Надеждите на администрацията са до две седмици да стартират фактически работата по спасяване на църквата, която след началото на изграждането на подземни паркинг се пропука. 

Аварийният ремонт на храм „Св. Св. Кирил и Методий" трябва да се случи в най-кратки срокове.

Предстои църковното настоятелство на храма да обяви конкурс за фирма изпълнител за укрепване на колоните и основите, а след това ще бъде обявен конкурс и за надзор. Процедурите ще бъдат максимално ускорени за да може община Бургас да има основание на база сключените договори между църковното настоятелство, строителната фирма и надзора да преведе първият транш от сумата за това аварийно укрепване. Това съобщи за Burgasutre директорът на дирекция култура и маркетинг - Весела Йорданова.
Първата парична вноска ще бъде от община Бургас, а останалите средства по възтановителните дейности ще бъдат осигурени от компанията - концесионер на подземния паркинг пред храма.
Припомняме, че след старта на изграждането на подземния паркинг, храма започна да се руши, стените поддадоха и се появиха пукнатини по тях и по пода. Това наложи църковните служители временно да се преместят в кръчма на метри от храма.