И малкият Ицо ще стои в парк „Стоичков”

Спорт

12-03-2013, 14:22

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Проектът с 13 месингови фигури на Камата може да се осъществи най-рано след година

Скулптура на малкия Христо Стоичков ще е една от 13-те фигури, които ще красят пловдивския парк, носещ името на най-известния българин. Това разкри специално за Sportline.bg Величка Кръстева – член на УАЙС МЕН клуб (Y’s Men club). Именно този клуб роди идеята за изграждането на Парк за спорт и забавление на открито „Христо Стоичков” в пловдивския район „Западен”.

„Паркът ще е върху площ от 15 дка и естествено ще има огромна детска площадка. Точно там смятаме да стои скулптурата на Стоичков от детските му години. Тя ще бъде направена по снимка от неговия личен архив”, разказа г-ж Кръстева пред SL.

В парка ще има точно 13 месингови фигури на Камата в реален размер от знакови моменти на кариерата му. От сега е ясно, че Стоичков ще бъде увековечен с двете си най-престижни награди - Златната топка и Златната обувка. Ще има и скулптура на Ицо заедно с Димитър Бербатов, разкри част от проекта Величка Кръстева.

Изграждането на парка ще е изцяло със средства от дарения. Общата сума обаче може да достигне до 500 000 лева, тъй като само за изработката на една месингова фигура ще са необходими около 25 000 лева. Поне месец пък отнема цялостната работа по една подобна скулптура.

Парк "Христо Стоичков" ще се изгради в междублоково пространство, което в момента е запустяло. Намира се между бул. "Пещерско шосе" и жп линията Пловдив – София, близо до бившия магазин „Мега Марина”.

„Идеята ни е да покажем откъде е тръгнал Стоичков в големия футбол. Не е нормално в Барселона да има повече информация за Христо, отколкото в родния му град”, изтъкна Величка Христева пред Sportline.bg.

Тя уточни, че УАЙС МЕН е обединение от хора, действащи заедно в името на приложното християнство и християнските ценности. Дейността на УАЙС МЕН клубовете е в полза на обществото, като всеки клуб избира приоритетни дейности според интересите на своите членове. Нашият клуб главно подпомага младежките организации, допълни г-жа Христева.

Във връзка с визията на парк „Христо Стоичков” вече бе обявен конкурс в пловдивския Техникум по дървообработване, чийто възпитаници имат възможност да приложат знанията си, получени в учебното заведение. Става въпрос за изработката на катерушки и други интерактивни играчки от дърво за деца на открито. Те трябва да са иновативни и интересни и в същото време – абсолютно безопасни. Крайният срок е 18 март, след който със сигурност ще има много интересни идеи, убедени са организаторите.

От Клуб УАЙС МЕН разкриха още, че съгласието си да проектират парка за собствена сметка вече са дали арх. Тодор Запрянов и колегите му от Shape concept.

В проекта сериозно участие ще вземе известният скулптор Атанас Карадечев, който ще помогне за увековечаването на Христо Стоичков.