ВиК Добрич продава тръби, за да намали загубите си

Мисия Добрич

12-03-2013, 15:06

Снимка:

Ангел Радилов

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Част от получените средства отиват за инвестиции

Напълно законна, целесъобразна и прозрачна е започналата от ВиК Добрич продажба на неизползвани водопроводни тръби по трасето Силистра – Добрич, съобщи на пресконференция Радослав Русев, директор на водното дружеството.

Изнесената от него информация е заради твърдението на левия депутат Димчо Михалевски, че сделката е далавера.

"Тръбите са част от съоръжение за водоснабдяване на Добрич от река Дунав с обща дължина 90 км. То е строено през 80-те години на миналия век. Повече от половината от метала е бил откраднат в годините. В момента са останали 43 километра", категоричен бе Русев.

Тръбите са с диаметър 1.20 м. Причината да бъдат продадени е, че дружеството има нужда от сериозни средства, а тръбите са ненужни.

Шефът на дружеството недоумява защо толкова много години това не е направено. От МРРБ също считат решението за правилно и целесъобразно.

1 300 000 лева ще бъдат постъпленията от продажбата на тръбите, които са крайно необходими на дружеството да "попълни дупки" в бюджета на фирмата, твърди Русев.

Една част от сумата ще се разходва и за реализация на инвестиционната програма.

Продажбата на тръбите е реализирана чрез Софийска стокова борса с цел прозрачност на сделката, а фирмата купувач е "Стийлтрейд България" ЕООД.

Първата част от 200 хил. лв. Вече е постъпила по сметката на фирмата.

Радослав Русев уточни, че всички разходи по обезщетяването на собствениците на земи, както  и по изкопаването са за сметка на купувача. По тази причина се получава разлика в изкупната цена на желязото.


На снимката: Радослав Русев, директор на ВиК - Добрич
Снимка:Ангел Радилов