Американците вече наблягат на чешмяната вода, не на газирано

Животът

12-03-2013, 15:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Янките се плашат от затлъстяване и диабет

През последните 20 години американците здраво пиеха газирани напитки, но днес ситуацията се променя коренно.

В началото на 80-те години на миналия век, благодарение и на рекламната кампания на гиганти като Кока-Кола и Пепси, газираните напитки излязоха с едни гърди пред всички. Консумацията им достигна своя пик през 1998 г. Тогава на всеки американец се падаха средно по 204 литра годишно. В същото време жителите на САЩ изпиваха едва по 159 литра вода.

Но през последните години ситуацията на пазара се променя, главно заради медиците. Те започнаха да обвиняват газираните напитки за редица здравословни проблеми - от затлъстяване до диабет, и това като че ли е стреснало потребителите.

Янките пият все по-малко газирано, за сметка на питейната вода. Затова съдейства и продажбата на бутилирана вода в по-малки разфасовки. По-рано в САЩ се продаваха само големи туби, което беше неудобно за носене.

Днес американците изпиват средно по 166 литра газирани напитки или със 17% по-малко, отколкото през 1998. Докато консумацията на питейна вода е нараснала с 38% до 219 литра годишно. От тях 79 литра се падат на негазирана бутилирана вода, 140 литра – на вода изпод крана.

Едновременно с това в много американски градове тече кампания "рекламираща" чешмяната вода. Експертите твърдят, че пластмасовите бутилки, в които се продават животворната напитка, са вредни за околната среда.