Несебър се побратими с Якутск

Двете администрации официално стиснаха ръце, като обещаха да си сътрудничат в сферата на здравеопазването, културата, спорта и всички други взаимноизгодни икономически отношения, касаещи двата народа

Несебър и Якутск официално стиснаха ръце и сключиха договор за приятелство и  сътрудничество. 

Договорът бе подписан от кмета на община Несебър Николай Димитров и Ильдар Султанов кмет на общината в Мирнински район, Република Саха – Якутия. Предвидено е двете администрации да си сътрудничат в сферата на здравеопазването, културата, спорта и всички други взаимноизгодни икономически отношения, касаещи двата народа. Чрез реално съществуващи възможности за инвестиции в сферата на науката, туризма и предприемачеството е възможно отношенията между двата града да доведат до много взаимоизгодни общо държавни и държавно частни проекти.

След официалната церемония по подписването на договорът за взаимно сътрудничество и размяната на подаръци, всеки от който представящ културата на дадения район, гостите се отправиха на обиколка на стария град.

Те бяха разведени  из Музей Старинен Несебър, след което обиколиха историческите забележителности на стария град. Екскурзовод от Музей Старинен Несебър бе неотлъчно до гостите като ги запозна с хилядолетната история на някогашния град-държава.

Програмата на делегацията ще продължи и на следващия ден с кръгла маса.

Там домакините от община Несебър ще имат възможността да обсъдят с техните гости въпроси като: сътрудничество в икономически и пазарни отношения, творчество, култура, образование, предприемачество, детски спортен и здравен туризъм. По-късно гостите ще посетят община Поморие където ще се запознаят с възможностите за подобряване на професионални заболявания. Те ще бъдат посрещнати от кмета на община Поморие, а по късно е предвидено посещение на болницата за рехабилитация.

Якутия (известна още като диамантената република) е субект на Руската Федерация и е образувана през 1851г.

Средната температура през Януари е -35,6 градуса по целзий, а в населението и влизат 127 народа. Сред полезните изкопаеми икономическо значение за републиката имат находищата на диаманти, злато, природен газ, въглища, живак и др.